Zrakoplov izraelskog El Al-a prvi put sletio u Tursku u 10 godina

Zrakoplov izraelske zračne kompanije El Al sletio je u nedjelju u Tursku, prvi puta u 10 godina i nakon oštre diplomatske razmirice između dvije zemlje.

Zrakoplov El Al-a “Dreamliner” sletio je u zračnu luku u Istanbulu, potvrdio je glasnogovornik kompanije.

Prema pisanju Jerusalem Posta, izraelski zrakoplov prevozi pomoć SAD-u koja vodi nesmiljenu borbu protiv epidemije novog koronavirusa.

Ozbiljna diplomatska kriza između dvije zemlje nastupila je u svibnju 2010., kada je u desantu izraelskih specijalaca na brod “Mavi Marmara”, koji je plovio međunarodnim vodama u Sredozemlju, poginulo 10 turskih državljana,

“Mavi Marmara” bio je u floti humanitarnih brodova koji su prevozili pomoć Pojasu Gaze kada su se na njega 31. svibnja 2010. u međunarodnim vodama ukrcali izraelski komandosi jer su, po tvrdnjama Izraela, na njemu bili naoružani aktivisti.

Diplomatski su odnosi zamrznuti, a Izrael je 2016. u sklopu pomirbe isplatio odštetu obiteljima poginulih u iznosu od 20 milijuna dolara.

Turski parlament je u kolovozu 2016. ratificirao sporazum o normalizaciji odnosa sa Izraelom.

Napetosti i dalje ne jenjavaju, kao ni oštra retorika između izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i turskog predsjednika Tayyipa Erdogana, posebice u vezi palestinskog pitanja.

Komentiraj