Zrak u Slavonskom Brodu opet onečišćen

U Slavonskom Brodu u subotu je izmjerena izuzetno loša kvaliteta zraka, vidljivo je iz podataka Hrvatske agencije za okoliš na portalu “Kvaliteta zraka u Republici Hrvatskoj”.

Podaci od 13 sati pokazuju da na obje mjerne postaje u Slavonskom Brodu indeks kvalitete zraka pokazuje “ljubičasto”, odnosno da je kvaliteta izuzetno loša.

Lebdeće čestice su tvari koje trenutno u najvećoj količini onečišćuju zrak. Uz njih je prisutan i sumporov dioksid, ali je njegova koncentracija na semaforu označena plavom bojom, što je prema legendi “dobro”.

Na lošu kvalitetu zraka u Slavonskom Brodu upozorila je i lokalna Građanska inicijativa za čisti zrak na Facebooku koja je “pozdravila” političare koji su u “posljednjih 12 godina dušno pričali o brodskom čistom zraku” i koji su obećavali brz i jednostavan način rješavanja problema.

“Brođani, izgleda idemo do potpune KATASTROFE! Stanje zraka u Slavonskom Brodu svaki sat je sve lošije i lošije! Dok je skoro cijela Hrvatska u ZELENOM, brodske mjerne postaje su već danima na prvom i drugom mjestu liste onečišćenja zraka RH”, upozorili su.

Također, mjerna postaja u Kopačkom ritu pokazuje lošu kvalitetu zraka, kao i mjerna postaja Kaštijun kod Pule.

Portal “Kvaliteta zraka” sadrži izmjerene koncentracije onečišćujućih tvari u zraku iz državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka i iz lokalnih mreža. Radi lakšeg razumijevanja, podaci se prikazuju indeksom kvalitete zraka.

Komentiraj