Međunarodna koalicija predvođena Sjedinjenim Državama uništila je 168 kamiona s gorivom kojima se u Siriji koristila džihadistička skupina Islamska država u trgovini naftom, objavila je koalicija u petak.

Zračni udari izvedeni u četvrtak dogodili su se u blizini dnevnoga grada Palmire, podignutog u pustinji i upisanog na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine.

Koalicija kaže da sustavno cilja naftnu infrastrukturu kojom se koristi IS te da je zračnim udarima u četvrtak nanijela skupini gubitak veći od 2 milijuna dolara.

“Prekidom trgovine gorivom ili samo ozbiljnim sprečavanjem te trgovine oslabljuje se sposobnost IS-a da financira svoje ratove u Iraku i Siriji kao i terorističke napade diljem svijeta”, navodi koalicija u priopćenju.

IS je osvojio Palmiru u svibnju 2015. te je sustavno uništavao hramove i grobnice u tome gradu bogate kulturne povijesti odakle je protjeran u ožujku 2016. snagama sirijske vojske potpomognute Rusijom.

Zračni napadi na naftnu infrastrukturu kojom se koristi IS izvode se u sklopu operacije Tidaw Wave II, nazvane prema operaciji bombardiranja rafinerija nafte tijekom Drugog svjetskog rata.

Komentiraj