Zračni udari na sirijsku vojsku, najmanje 30 mrtvih, Moskva i Damask optužuju SAD

EPA/ECPAD

Najmanje je 30 sirijskih vojnika ubijeno u zračnim napadima kod Deir Ezora, objavio je u subotu navečer Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), a ruska vojska, čiji avijacija bombardira u istom području navodi da je udare izvela koalicija predvođena Sjedinjenim Državama i da je ubijeno više od 60 vojnika.

“Udar blizu zračne luke u Deir Ezzoru ubio je između 30 i 35 sirijskih vojnika, no nismo mogli identificirati zrakoplove koji su izveli taj napad”, izjavio je Rami Abdel Rahmane, direktor SOHR-a, nevladine udruge koji vijesti objavljuje na temelju podataka prikupljenih od široke mreže izvora iz Sirije.

Ruska vojska odgovornost za napad je pripisala koaliciji predvođenoj američkom vojskom.

“Borbeni zrakoplovi međunarodne antidžihadističke koalicije izveli su četiri zračna napada danas na sirijske snage koje je opkolila skupina Islamska država u zračnoj bazi Deir Ezzor”, navodi vojska u priopćenju, prenosi agencija AFP.

“Šezdeset dva sirijska vojnika ubijena su, a stotine su ranjene u tim napadima”, dodaje.

Ruska vojska je objavila da su dva lovca F-16 i dva A-10 ušla u sirijski zračni prostor iz susjednog Iraka da bi izveli te napade.

“Odmah nakon koalicijskih udara, militanti IS-a počeli su ofenzivu”, priopćila je ruska vojska te dodala da je “slijedila silovita borba protiv terorista”.

“Ako su ti udari greška u određivanju koordinata bit će to izravna posljedica američkog odbijanja da s Rusijom koordinira borbu protiv terorističkih skupina u Siriji”, priopćila je ruska vojska.

Napadi su se dogodili petog dana krhkog prekida vatre koji su dogovorili Washington i Moskva.

Rusija je u subotu osudila pogoršanje stanja u Siriji prebacujući odgovornost na Sjedinjene Države za moguć neuspjeh prekida vatre.

Komentiraj