FaH

ZRAČNI UDAR: Američka vojska potvrdila zaustavljanje napada, stradali sirijski vojnici

Američka vojska objavila je u subotu da su koalicijske snage zaustavile zračni udar južno od Deir-al-Zora, nakon što su ruski dužnosnici upozorili da su ciljana vojna vozila i ljudstvo možda pripadnici sirijske vojske, dodavši da je “prilično sigurna” da se doista radi o sirijskim vojnicima.

Po navodima američke vojske, napad je izveden uz korištenje američkih obavještajnih podataka koji su danima prikupljani tako što su praćeni potencijalni ciljevi.

Govoreći pod uvjetom anonimnosti američki dužnosnik potvrdio je da se incident dogodio oko 16 sati po srednjoeuropskom vremenu te da je napad trajao pola sata, a prekinut je odmah nakon što su Rusi upozorili koaliciju.

Najmanje 80 sirijskih vojnika ubijeno je u zračnom udaru blizu Deir Ezora u subotu, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), pozivajući se na izvor zračne luke, o napadima za koje Rusija odgovornost pripisuje međunarodnoj koaliciji predvođenoj Sjedinjenim Državama.

Ruska vojska potom je objavila da je u napadu ubijeno više od 60 sirijskih vojnika, a deseci drugih su ranjeni u napadu na zračnu bazu na istoku zemlje.

SOHR, nevladina udruga sa sjedištem u Velikoj Britaniji, objavila je da su istodobno ruski zrakoplovi bombardirali isto područje. Izvor u zračnoj luci je rekao je da je zračnim napadima otvoren put za borce skupine Islamska država (IS) da zauzmu položaj na Jebel Tharda.

U priopćenju američke vojske navodi se da je riječ o području koje je koalicija napadala i ranije te da je o današnjem napadu izvijestila rusku stranu. “Koalicijske snage vjerovale su da napadaju pozicije Daesha (Islamske države) koje su pratile tijekom značajnog razdoblja prije napada”, navodi se u priopćenju.

Također se dodaje da je Sirija u kompleksnoj situaciji s raznolikim vojnim snagama i milicijama koje se nalaze blizu jedni drugima te da koalicijske snage ne bi namjerno gađale postrojbu sirijske vojske.

Ruska vojska ranije je objavila da su dva lovca F-16 i dva A-10 ušla u sirijski zračni prostor iz susjednog Iraka da bi izveli te napade. “Odmah nakon koalicijskih udara, militanti IS-a počeli su ofenzivu”, priopćila je ruska vojska te dodala da je “slijedila silovita borba protiv terorista”.

“Ako su ti udari greška u određivanju koordinata bit će to izravna posljedica američkog odbijanja da s Rusijom koordinira borbu protiv terorističkih skupina u Siriji”, priopćila je ruska vojska.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se razgovaralo o napadu koalicijskih snaga na sirijske snage. Glasnogovornica Maria Zaharova kazala je da su napadi u kojima je ubijen velik broj sirijskih vojnika ugrozili rusko-američki sporazum o Siriji te da djeluju kao dokaz da Washington pomaže borcima Islamske države.

Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je od Vijeća sigurnosti UN-a da osudi američki agresiju i zatraži od SAD-a da poštuje sirijski suverenitet.

Napadi su se dogodili petog dana krhkog prekida vatre koji su dogovorili Washington i Moskva.

Rusija je u subotu osudila pogoršanje stanja u Siriji prebacujući odgovornost na SAD za moguć neuspjeh prekida vatre.

Komentiraj