Zrakoplovi koalicije koju vode Sjedinjene Države uništile su u utorak postrojenje koje je koristila skupina Islamska država (IS) za proizvodnju kemijskog oružja, rekao je u utorak jedan američki general.

Prenamijenjena farmaceutska tvornica je vjerojatno proizvodila oružje na bazi klora i iperita, rekao je general Jeffrey Hharrigian, zapovjednik američkih zračnih operacija na Bliskom istoku.

Napad je izveden u ponedjeljak blizu Mosula. Vodili su ga borbeni zrakoplovi, lovci i teški bombarder B-52, precizirao je general. Pentagon navodi da je IS već koristio u napadima klor i iperit.

Inspektori Ujedinjenih naroda su potvrdili da su džihadisti upotrijebili iperit u najmanje jednom napadu, 21. kolovoza u Marei, na sjeveru Sirije.

U Iraku koalicija priprema ofenzivu na Mosul, posljednje uporište džihadista koji su ga osvojili sredinom 2014.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.