Zračna luka Zagreb s još 22 luke potpisala povelju “Zračne luke kojima vjerujemo”

Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) s još 22 zračne luke iz svijeta, uključujući sve u sastavu Grupacije Aeroports de Paris (ADP), potpisala je povelju “Zračne luke kojima vjerujemo”. Poelja najavljuje suradnju u izgradnji održive i odgovorne budućnosti te ambiciju biti vodeće u zaštiti okoliša.

Sve zračne luke potpisnice povelje, kako se navodi u priopćenju MZLZ-a, dijele zajedničku ambiciju: biti vodeće kompanije u pogledu zaštite okoliša u svom području djelovanja i poduzimati dodatne inicijative za proširenje politike zaštite okoliša na sve segmente poslovanja zračne luke. S tim ciljem, potpisnice povelje obvezuju se: Usmjeriti poslovanje prema operacijama s nultim utjecajem na okoliš kako bi se do 2030. postiglo značajno smanjenje/nulta emisija CO2 na svim zračnim lukama, potpisnicima povelje; aktivno sudjelovati u tranziciji korištenja energenata povoljnijih za okoliš u zrakoplovnom sektoru i, ako je primjenjivo, koristiti ih u poslovanju zračne luke; promovirati integraciju svake zračne luke u sustav lokalnih resursa; smanjiti utjecaj na okoliš u projektima planiranja i razvoja zračnih luka (adekvatnim dizajnom i obnovom infrastrukturom).

Zračne luke potpisnice Povelje uvjerene su da uravnoteženi i održivi razvoj aerodromskih aktivnosti doprinosi stvaranju vrijednosti za lokalnu zajednicu, s posebnim naglaskom na mlade. Jačanje utjecaja značaja zračne luke u lokalnoj zajednici dugoročno je čimbenik razvoja inovacija.

Potpisnice su se stoga obvezale na četiri cilja: aktivno sudjelovanje u poboljšanju životnih uvjeta lokalnog stanovništva i smanjenju izloženosti buci; izgradnja dugoročnih odnosa povjerenja sa zajednicom i lokalnim dionicima; širenje pozitivnog utjecaja zračne luke na lokalne zajednice (posebno u pogledu edukacije i zapošljavanja); širenje aerodromske zajednice i zajedničkog djelovanja, kako bi se povećali pozitivni učinci zračne luke.

“Ponosni smo što je Međunarodna zračna luka Zagreb dio projekta „Zračne luke kojima vjerujemo“, što nas obvezuje na dodatnu odgovornost za bolju i održivu budućnost”, izjavio je Huseyin Bahadir Bedir, predsjednik Uprave MZLZ d.d. u povodu potpisivanja povelje.

Kao članice vodeće svjetske mreže zračnih luka, zračne luke potpisnice Povelje potvrđuju da njihova društvena i ekološka odgovornost nije ograničena samo na njihove zaposlenike i korisnike usluga (putnike, kupce, dobavljače i ostale sudionike u avio industriji), već se odnosi i na sve dionike u zemljama u kojima je grupacija prisutna.

 

Komentiraj