Zračna luka Dubrovnik u deset dana ožujka sa 17 posto manje putnika

Direktor Zračne luke Dubrovnik Frano Luetić izjavio je u srijedu u Čilipima kako je u prvih deset dana ožujka, zbog epidemije koronavirusa, ta zračna luka imala 17 posto manji promet putnika nego u istom razdoblju lani, uz veći broj otkaza za travanj i početak svibnja, dok još nema najave o otkazima u srcu sezone.

Luetić je rekao kako je najava otkaza nekoliko letova stigla iz domaćeg Croatia Airlinesa i francuske Transavie za liniju iz Pariza, Lauda Motiona iz Beča, Smart Wings iz Praga.

Najavljeno uvođenje nove interkontinentalne zračne linije Qatar Airwaysa za Aziju, Australiju i Novi Zeland odgođeno je za iduću godinu.

“Ako se situacija oporavi, nadamo se da bi se u srcu sezone počeli vraćati na promet iz prethodne godine. Sigurno predsezona donosi dosta velik pad u prometu putnika, kao i financijama. Ako se ne oporavi, morat ćemo rezati troškove sukladno padu prometa”, rekao je Luetić, objašnjavajući kako to uključuje i smanjenje zapošljavanja sezonskih radnika.

Kaže i kako potpuno zatvaranje granica ne bi bilo dobro rješenje za Zračnu luku Dubrovnik, ali kako je zdravlje građana, putnika i osoblja prioritet.

Jučer poslijepodne u dubrovačku zračnu luku je sletio zrakoplov kompanije Vueling iz Rima, a Luetić pojašnjava kako je bila organizirana priprema posebnog prihvata tog leta.

“U najavi smo imali 95 putnika, ali ih je, zbog najave karantene, dosta otkazalo pa ih je došlo svega 43. Naši su državljani prošli provjeru granične policije i sanitarne inspekcije i bit će sedam dana u samoizolaciji, većinom kod kuće. Putnici iz Crne Gore te Bosne i Hercegovine prepraćeni su u policijskoj pratnji do graničnih prijelaza, a dva su putnika iz Meksika vraćena istim zrakoplovom natrag u Rim. Dva su putnika, iz Argentine i SAD-a, zadržani u karanteni”, rekao je Luetić.

Naglasio je kako su zaštitne zdravstvene mjere za radnike i putnike provedene po naputcima Zavoda za javno zdravstvo.

“Tvrtka Sanitat po propisu je dezinficirala je sve prostore gdje se obavljao prihvat i otprema putnika iz zrakoplova”, izjavio je Luetić.

Komentiraj