Američki državni tajnik John Kerry u nedjelju je upozorio da će SAD smatrati bilo kakvu uspostavu kineske zračne kontrole nad Južnim kineskim morem “provokativnim i destabilizirajućim činom”, a Kina je odbacila američke pritiske poručivši da ima suverenitet nad spornim područjem.

Američki dužnosnici izrazili su zabrinutost da bi skora presuda međunarodnog haškog suda po tužbi Filipina protiv Kine zbog njezinih teritorijalnih aspiracija u Južnom kineskom moru mogla potaknuti Peking da proglasi to područje identifikacijskom zonom koju pokriva kineska protuzračna obrana kao što je učinio 2013. nad Istočnim kineskim morem.

“Smatrali bismo identifikacijsku zonu… nad dijelovima Južnog kineskog mora provokativnim i destabilizirajućim činom, koji bi automatski doveo do porasta tenzija i doveo u pitanje kinesku predanost diplomatskom rješenju teritorijalnih sporova na Južnom kineskom moru”, kazao je Kerry tijekom posjeta Mongoliji.

“Stoga pozivamo Kinu da ne poduzima jednostrane korake na način koji provocira”, kazao je Kerry koji nakon Mongolije putuje u Kinu.

Kina još nije ni potvrdila ni opovrgnula takve planove poručivši da bi se odluka o uspostavi zone temeljila na razini prijetnji i da ima puno pravo uspostaviti takvu zonu.

Kina polaže pravo na većinu Južnog kineskog mora kojim se odvija bilijarde dolara vrijedna pomorska trgovina i izvodi intenzivne infrastrukturne radove na otocima i arhipelazima koje svojata.

Kina je u nedjelju odbacila američke pritiske da ograniči svoje aktivnosti u Južnom kineskom moru poručivši da ima suverenitet na spornom području i da ne strahuje od problema.

Kineski admiral Sun Jianguo, na summitu o sigurnosti u Singapuru, kazao je kako Kinu nitko neće prisiljavati što uključuje i međunarodne sudove.

“Mi ne stvaramo probleme ali od njih ne strahujemo”, kazao je Sun na summitu “Shangri-La Dialogue”.

“Kina neće trpjeti posljedice niti će dozvoliti ugrožavanje suvereniteta i sigurnosnih interesa ili ostati indiferentna dok neke zemlje u Južnom kineskom moru stvaraju kaos”.

Sun je podsjetio da Kina ne priznaje nadležnost međunarodnog haškog suda koji bi trebao uskoro objaviti odluku po tužbi Filipina.

Komentiraj