HINA/ ZPC

ZPC otvara novu sezonu gostovanjem “Momentuma”

Zagrebački plesni centar (ZPC) otvara novu sezonu 15. rujna gostovanjem predstave “Momentum” njemačke plesne kompanije CocoonDance, u koreografiji i režiji Rafaele Giovanola.

“Momentum povezuje plesače i publiku opipljivim osjećajem kretanja u zajedničkom prostoru. I plesači i publika upadaju u vrtlog sve jače kinetičke energije i iscrpljenosti koje postaju pogonski elementi predstave”, najavljeno je iz ZPC-a.

Tom “izrazito tjelesnom i fizički napornom koreografijom” započinje međunarodna koprodukcija skupine CacoonDance, Državnog kazališta u Darmstadtu i Zagrebačkog plesnog centra, koja će trajati do lipnja 2020.

Na rujanskom rasporedu su i dvije predstave rezidencijalnog programa – “Viola, ja i nas dvije” autorice i izvođačice Nastasje Štefanić i “Školski sat” Katarine Đurđević.

Premijerno izvedena krajem prošle sezone predstava “Viola, ja i nas dvije”, najavljena za 21. rujna, pokušava odgovoriti na pitanja kako je to plesati te istovremeno stvarati i reproducirati glazbu za taj ples, svirati plešući ili plesati svirajući.

“Poigravanjem s hibridnom formom solo-dueta autorica se otvara pred gledateljem propitkujući vlastitu sebe, svoje glazbeno i plesačko ja”, napominje se u najavi.

U predstavi “Školski sat”, koja će pretpremijerno i premijerno biti izvedena 28. i 29. rujna, uz autoricu, Adrijana Barbarić Pevek, Ivana Bašić i Lucija Šerbedžija tragaju za odgovorima na pitanja poput onog što nam znači škola i tko je to dijete pod teretom dvadesetak knjiga koje s leđa mora preseliti u glavu.

Predstava nastaje u koprodukciji Udruge profesionalnih plesnih umjetnika PULS, Mediteranskog plesnog centra i Zagrebačkog plesnog centra.

Za plesni rujan u ZPC-u najavljena je i izvedba predstave “Room No*13”, novi projekt koji se nadovezuje na “Room No*7”, premijerno odigran prošle godine u suradnji Dance Company&M i Judite Franković.

Predstave govore o voajerizmu, potrebi promatranja i gledanja koja je osobito danas izražena, a nadahnute su pričom objavljenom prije dvije godine u New Yorkeru, o Amerikancu koji je 1966. kupio motel, izbušio rupe na stropovima i promatrao svoje goste punih trideset godina, svjedočeći između ostalog i ubojstvu koje nikada nije prijavio.

U “Room N°13” gledatelji će imati priliku svjedočiti kako Judita Franković i Marko Cindrić u ulogama profesionalnih ubojica Mr. i Mrs Smith ponovno pronalaze strast, ženi koja se se ‘raspada i skuplja’, bullyingu koji je sve češći u našem društvu.

Komentiraj