Zovko: Europska unija mora pomoći Zapadnom Balkanu u borbi protiv koronavirusa

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko zatražila je od Europske komisije pomoć za zemlje Zapadnog Balkana u borbi protiv koronavirusa. Zamjenica koordinatora EPP-a u Odboru za vanjske poslove pozdravila je prijedlog Europske komisije o izmjenama postojećih pravila za korištenje Europskog fonda solidarnosti (EUSF) u trenutnim uvjetima pandemije koronavirusa. Međutim, Zovko je ukazala na potrebu osiguravanja dodatne financijske i materijalne potpore svim zemljama Zapadnog Balkana, kao i potrebu proširenja postojećih programa potpore. “Koronavirus ne poznaje granice. Ne smijemo biti selektivni i moramo pomoći svim partnerima u regiji.”

Zovko je nadalje kao suizvjestiteljica za IPA III. fondove pozvala na korištenje do sada neiskorištenih sredstava iz financijskog instrumenta pretpristupne pomoći za suzbijanje ove krize. “Naša je dužnost sada partnerskim zemljama Zapadnog Balkana poslati bitnu poruku – da u borbi protiv pandemije koronavirusa nisu same. Preusmjeravanje neiskorištenih sredstava omogućit će ovim zemljama nabavku medicinske opreme, te će tako svesti  djelovanje virusa na najmanju moguću mjeru.”

Zovko je također predložila da se Mehanizam civilne zaštite Unije proširi kako bi obuhvatio čitavu regiju Zapadnog Balkana. “Ovim mjerama nećemo pružiti zaštitu samo stanovnicima regije, nego i  stanovnicima Europe. Svaki pojedinačni slučaj Covida-19 koji se pojavi u neposrednoj blizini Unije predstavlja prijetnju, bez obzira  pojavi li se u zemlji u pregovaračkom statusu ili ne.”

Europski fond solidarnosti uspostavljen je 2002. godine i do sada se koristio samo u  slučaju velikih prirodnih katastrofa, kao što su poplave, oluje, potrei, vulkanske erupcije, šumski požari ili suše. Kako je danas najavljeno, Komisija počinje formirati zalihu medicinske opreme u programu RescEU. Ovi će instrumenti biti podijeljeni državama-članicama EU-a i državama-potpisnicama Mehanizma civilne zaštite Unije.

Komentiraj