Zorić: “O epidemiološkim mjerama Stožer treba raspraviti s gospodarstvenicima”

Prije donošenja epidemioloških mjera o zatvaranju gospodarskih sektora Stožer civilne zaštite trebao bi se konzultirati s gospodarstvenicima, rekao je za N1 glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Damir Zorić.

Komentirao je i kompenzacijske mjere za gospodarstvenike, rekavši kako doista jesu “vatrogasne”, ocjenjujući da su “nužne, jer je odlukom Stožera čitavom nizu tvrtki zatvoreno poslovanje”.

“Jesu li epidemiološke mjere dale učinke, to tek trebamo vidjeti, a kakav će biti učinak na gospodarstvo, to je sasvim vidljivo. Zasad mi nekakvog pomaka u epidemiološkom smislu ne vidimo”, rekao je Zorić.

Kazao je da ove mjere neće završiti i da će trajati još čak i onda kad počne cijepljenje.

“Svi projiciramo da će to biti negdje do proljeća ili do kraja prvog kvartala iduće godine. Stožer govori da se balansira između epidemioloških i gospodarskih mjera, ali mi ne vidimo s kojim se oni to gospodarstvenicima konzultirali. Trebalo je davno prije donositi odluke koje nisu apel. Sada moramo vidjeti što dalje, očito će ove mjere doživjeti neki svoj ‘upgrade'”, ističe.

Zorić je rekao kako ne može reći da ih ministarstva ne konzultiraju oko mjera za pomoć, ali kako bi se prije samog zatvaranja trebalo konzultirati s gospodarstvenicima.

“Mislim da nedostaje Stožeru čvrsti, jači i temeljitiji input prema gospodarstvu. Ovako mi doznamo koje su mjere, a onda moramo razgovarati s Vladom kako kompenzirati gospodarstvu”, kazao je.

Zorić još jednom napominje kako bi se prije donošenja mjera koje bi uključivale zatvaranje pojedinih gospodarskih sektora, o tome trebalo konzultirati s gospodarstvenicima.

Komentiraj