‘Zorane Pripuzu, malo sam se uvrijedio kad sam doznao koliko ste mizerno davali za moju likvidaciju… Samo tražim da mi vratite oteto…’

EKSKLUZIVNI TRANSKRIPTI: Objavljujemo šokantne poruke kojima odbjegli tajkun Miroslav Kutle od braće Pripuz traži povrat imovine, što može imati ogromne posljedice na zagrebačke izbore

KUTLE TRAŽI POVRAT NARODNOG RADIJA, Antene i Radija Dalmacije i navodi da su sve afere Milana Bandića plod Pripuzove gramzljivosti. Pripuza dovodi u vezu s premlaćivanjem novinara Denisa Kuljiša i Dušana Miljuša i planiranjem napada na novinara Gordana Malića. Pripuzu blizak izvor sve odlučno demantira i poziva ga da to prijavi policiji

Nacional je tijekom proteklog tjedna došao u posjed većeg broja e-mailova i SMS-ova koje je tijekom proteklih mjeseci Miroslav Kutle, jedan od osnivača HDZ-a i najpoznatiji i najprivilegiraniji tajkun hercegovačke struje te stranke s početka 90-ih godina, slao kumu svog sina i dugogodišnjem poslovnom suradniku Zoranu Pripuzu, kao i njegovu bratu, moćnom i diskretnom poduzetniku Petru Pripuzu.

Radi se o serijalu šokantnih privatnih poruka kojima Kutle zapravo najavljuje da bi nakon dugo godina šutnje u izgnanstvu i bijegu od hrvatskog pravosuđa, mogao progovoriti o onome što zna o krajnje kompleksnim tajnim ortaštvima i pravoj mreži skrivenih suvlasništava nad nizom utjecajnih medijskih kompanija, ali i drugih tvrtki koje je stekao u mutnim privatizacijskim procesima s početka 90-ih. Bilo je to vrijeme u kojem je on figurirao kao nedodirljivi predatorski tajkun pod zaštitom HDZ-a, stranke među čijim se osnivačima našao u prvim danima njenog utemeljenja. Čini se da je na pomolu senzacionalno razračunavanje na društvenoj sceni koje bi moglo osvijetliti slabo poznate odnose koji diktiraju način funkcioniranja tajnog ortačkog miljea koji posljednjih dvadeset godina okružuje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i, prema Kutlinim tvrdnjama, unosno profitira od privilegija koje im njegova administracija omogućuje. Ali i kako je ispletena mreža tajnih ortaštava i stvoreno poslovno carstvo koje je Kutle godinama financirao isisavajući milijune iz tvrtki koje je stekao u mutnoj privatizaciji.

Izvor blizak Zoranu Pripuzu potvrdio je Nacionalu autentičnost poruka do kojih je Nacional došao, Ali i naveo da braća Pripuz nemaju namjeru odgovarati ni na kakve Kutline poruke. PHOTO: Petar Glebov/PIXSELL

 

Kutle je praktički gotovo dvadeset godina pritisnut ozbiljnim pravnim problemima. Sudilo mu se zbog isisavanja milijunskih iznosa iz Tiska, ali i u kontekstu brojnih drugih privatizacijskih afera. Pritisnut pravnim problemima, emigrirao je u Bosnu i Hercegovinu i ondje pronašao utočište od progona hrvatskog pravosuđa. Međutim, brojni su mu sudski postupci pred zastarom – iako se ni danas ne može vratiti u Hrvatsku, a da barem na par mjeseci zbog nekih preostalih afera ne završi u pritvoru. Ali on vjeruje da pravosudni pritisak na njega jenjava, što zbog zastara, što zbog nedostatka dokaza. Vjeruje i da su neki njegovi pravni problemi eskalirali i produžili se upravo zbog skrivenog utjecaja njegovih bivših partnera na pojedine pravosudne dužnosnike. Onih koje proziva da su mu preoteli brojnu imovinu pa im odgovara da što duže ostane u BiH.

Kutle sve to sada namjerava prokazati – i to ne slučajno na početku predizborne kampanje uoči lokalnih izbora. Sve se to iščitava iz poruka u kojima je Kutle zapravo započeo ono što je braći Pripuz u tim porukama i najavio. A napisao im je da planira inicirati veliku medijsku akciju s ciljem povratka dijela svoje imovine za koju smatra da mu je oteta, a on za to krivi „organizaciju“ pod kontrolom braće Pripuz.

Zoran Pripuz je poduzetnik burne prošlosti. Prije dvadesetak godina sudilo mu se kao pripadniku tzv. zločinačke organizacije s Nikicom Jelavićem i još petnaestak osoba poznatih iz tekstova Crne kronike dnevnih novina. Međutim, proces je 2002. neslavno propao, a tek su pojedinci iz te skupine osuđeni za poneka kaznena djela. Zoran Pripuz se godinama kloni javnih istupa, a zbog lošeg imidža koji je tada stekao znao se u svom užem krugu požaliti na to da se u pojedinim poslovnim transakcijama prisiljen skrivati. Dijelom jer ih ne bi mogao realizirati bez značajnih poteškoća povezanih s imidžem koji mu je u to vrijeme pripisan, a dijelom jer smatra da bi, da se javno deklarira zainteresiranim za bilo koju poslovnu transakciju, morao platiti znatno veću cijenu od tržišne.

Petar Pripuz i Milan Bandić snimljeni na Cvjetnom trgu u Zagrebu. PHOTO: Tomislav Miletic/PIXSELL

 

On se, kao i još neke osobe iz tog kruga, još u to vrijeme povezao s Miroslavom Kutlom. Ti su kontakti započeli u vrijeme kada je Kutle boravio u pritvoru. Osim toga, i Zorana Pripuza i Miroslava Kutlu u nekim osjetljivim postupcima zastupao je isti odvjetnik – Anto Nobilo.

Petar Pripuz moćni je poduzetnik koji se uglavnom bavi zbrinjavanjem otpada. Tijekom proteklih petnaestak godina od tog posla isplatio si je oko 100 milijuna eura dividende. Ali poslovni razvoj nije mu protekao bez problema. U medijima ga često povezuju sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Povezuje ih i suđenje zbog navodnih zloporaba u poslovima zbrinjavanja otpada, o čemu je Petar Pripuz u rujnu 2019. ekstenzivno govorio za Nacional. Među ostalim, izjavio je da je stekao osjećaj da su ga željeli iskoristiti za politički obračun s Milanom Bandićem. Koliko je javno poznato, Petar Pripuz nikada nije surađivao s Miroslavom Kutlom. Ali ga Kutle svejedno proziva kao osobu koja navodno kontrolira kompletni utjecajni poslovni milje kojem pripada i njegov brat Zoran.

U središtu je Kutlina interesa mreža najutjecajnijih i najpoznatijih radijskih postaja u Hrvatskoj, predvođena Narodnim radijem, Antenom, Radijem Dalmacija i brojnim drugim radijskim postajama na koje Kutle očito iz nekog razloga polaže vlasnička prava. A ona su, prema tvrdnjama izvora bliskih Kutli, skrivena iza mreže paravanskih vlasnika koji čuvaju svoje udjele za Kutlin račun. Kutle tvrdi da sve to može dokazati i dokumentirati, kao i da su mu neki paravanski vlasnici otkazali poslušnost te da su se odmetnuli pod okrilje braće Pripuz. Koja, kako tvrdi, sada pozadinski i bitno kontroliraju dominantni tržišni udio na hrvatskoj radijskoj sceni.

Ako je to točno, problem je u ovoj situaciji u tome što bi se radilo o prikrivenom vlasništvu nad nedopuštenom koncentracijom radijskih postaja koje praktički dominiraju tržištem radijske scene, a imale bi u pozadini istog vlasnika. Kutli blizak izvor tvrdi da je to upravo Kutle i najavljuje da će on to i javno pokazati. Ali to bi za sve strane u ovom sporu bilo neugodno, jer bi moglo dovesti do reakcije tržišnog regulatora i u najdramatičnijem slučaju – oduzimanja koncesija. Kutli bliski izvori navode da oni koji sada u biti kontroliraju te radijske postaje, računaju na to da Kutle neće javno istupiti jer bi obje strane u tom slučaju izgubile. Ali Kutle sada, iz sebi poznatih razloga, počinje raditi upravo to.

 

‘Sve njegove aktualne afere posljedica su vaše gramzljivosti, tako afera žičare i izvođača, dobro je poznato da ste vi vlasnici Pionira i da je Predović samo vaš statist’, piše Kutle o Bandiću i žičari

 

Zapravo je riječ o operaciji kojom Kutle nakon više od deset godina bijega od hrvatskog pravosuđa, povlači prvi javno vidljivi potez kako bi pokušao povratiti dio nekoć stečenih pozicija na hrvatskoj gospodarskoj sceni, a vrlo vjerojatno i s ciljem povratka neke vrste društvenog utjecaja koji se sustavno smanjivao s porastom njegovih kompleksnih i dugogodišnjih pravnih problema.

Ali ta bi operacija mogla imati puno dalekosežnije posljedice i na hrvatsku političku scenu. Prvenstveno zato što Kutle najavljuje da bi mogao progovoriti o javnosti slabije poznatim poslovnim i osobnim odnosima braće Pripuz sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Što bi moglo utjecati na ishod lokalnih izbora u Zagrebu. Osim toga, Kutle u tim porukama upućenim braći Pripuz spominje i neke puno zlokobnije događaje. Njihovu „organizaciju“, ni manje ni više, povezuje s brojnim nasilnim kaznenim djelima. Među ostalim, optužuje ih i za pripremu njegova ubojstva, premlaćivanje novinara Dušana Miljuša i pokojnog Denisa Kuljiša te planiranje premlaćivanja novinara Gordana Malića.

Izvor blizak Zoranu Pripuzu potvrdio je Nacionalu autentičnost poruka do kojih je Nacional došao. Ali i naveo da braća Pripuz nemaju namjeru odgovarati ni na kakve Kutline poruke. On je taj njihov stav objasnio ovako: „U tim porukama Kutle iznosi niz objeda i kleveta na njihov račun. Ako već raspolaže saznanjima da mu netko radi o glavi, zašto ne ode to prijaviti policiji? To su naprosto gluposti. Petar Pripuz s Kutlom nikada u životu nije imao dodirnih točaka. Pa nije jasno zašto mu se Kutle uopće obraća, osim da privuče pozornost njegova brata Zorana. Zoran Pripuz, pak, ne negira da je godinama s Kutlom bio blizak, ali navodi i da se on samo pridružio niski pojedinaca koje je Kutle prevario i ostao im dužan ozbiljan novac. On Kutlu smatra ocvalim serijskim varalicom i ne pada mu na pamet reagirati na njegove provokacije. Naročito ne na poruke kojima ih zasipa, vjerojatno zato što ga sada počinju pritiskati neki vjerovnici s područja BiH. Pa se nastoji izvući publicirajući teze da u Hrvatskoj ima moćne dužnike koji su ga prevarili.“

‘Zoran Pripuz ne negira da je godinama s Kutlom bio blizak, ali navodi i da se on samo pridružio niski pojedinaca koje je Kutle prevario i ostao im dužan ozbiljan novac. On Kutlu smatra ocvalim serijskim varalicom, vjerojatno ga zasipa porukama jer ga pritišću neki vjerovnici iz BiH’, kaže izvor blizak Pripuzu. PHOTO: Zeljko Lukunic/PIXSELL

 

Kutle je proteklih mjeseci braću Zorana i Petra Pripuza isprva putem e-mailova i SMS-ova tražio da mu vrate imovinu za koju tvrdi da su mu je oteli, a potom je te poruke počeo retorički zaoštravati. Zadnju u nizu poruka Kutle je Petru Pripuzu poslao 2. veljače. Poslana je na adresu e-maila njegove tvrtke CIOS, a u njoj piše sljedeće:

„Petar Pripuz, s jedne strane uglađen, kao, recimo, poslovni čovjek, s druge strane osnivač i šef regionalne ‘krim organizacije’, ne odgovara na moja dobronamjerna pisma, čak i gasi brojne poslovne e-adrese misleći da se može dlanom sakriti sunce ili izbjeći pravdu i neminovni sud javnosti. Ja bih se još malo i zabavljao s jednostranom komunikacijom, međutim, ne znam koliko si ti svjestan da će u predstojećim mjesecima tvoj vazal i potrčko, tužni Bandić, biti glavna tema svih medija. Općepoznato je da su Tvoji, kao i ‘organizacije’, glavni prihodi, uglavnom nezakoniti, dolazili iz aranžmana s Bandićem i gradom. Medije će preplaviti vaše akvizicije oko brojnih prenamjena zemljišta i nezakonitih poslova s Gradom, a što će potaknuti i otvoriti puno složenije i opasnije teme oko ‘organizacije’, pa bih Ti, kao dobronamjerni sugovornik, htio najaviti da ću prije medijskog stampeda na vas, otvoriti za javnost teme naših odnosa… Ne možeš reći da nisam kroz opsežnu prepisku s Tobom i Tvojim bratom Zoranom pokušao doći do dogovornog rješenja tako da mi vratite oteto i ukradeno. U rekapitulaciji odnosa, koju je Tvoj brat Zoran zaprimio od legitimnog pregovarača, jasno su obrazložene obaveze prema meni od strane ‘organizacije’ i Tebe kao njenog osnivača i šefa. Budući da ste se na sve moje prepiske oglušili, nema razloga da javno ne progovorim o svemu što ste mi oteli i ukrali te da ne pokrenem sudske i ine postupke. Uvjeren sam da će europskoj i hrvatskoj javnosti biti vrlo interesantno saznati kako ste sve to učinili, kao i detalje o svemu što ste činili zadnjih desetljeća. Nekako sam bio emocionalno vezan uz opstojnost najvećeg radijskog sustava, jer smo ja i moji suradnici puno kreativne energije potrošili u stvaranju i kreiranju koncepcije i brendova, od Narodnog, Antene, Dalmacije do drugih radija, pa mi je bilo žao da se sve to uništi i nestane. Nisi valjda zbog silnih milijardi, uglavnom nasiljem i korupcijom stečenih, umislio da si Ti ili Tvoj brat Zoran s kupljenim mesarskim zanatom, osmislili i stvorili radijski sustav, vi ste ga samo oteli i zaustavili u razvoju. Kako je u našim odnosima nedvojbeno utvrđena vrijednost, što god se desilo, pa i uništenje radijskog sustava, Ti znaš koliko si dužan i da ćeš u svim raspletima morati platiti nesporni dug. Sa svih strana mi stižu podaci kako si odriješio kesu te obilato plaćaš pojedine korumpirane predsjednike sudova, suce, obavještajce, policajce, političare… Opet ću te podsjetiti na Pabla Escobara, koji je imao oko 75 milijardi dolara i nije mogao promijeniti svoju sudbinu. Uz pozdrav, nadam se da ćeš naći shodnim odgovoriti. Miroslav.“

 

‘Zorane, znaš kako Srbi kažu, Bog na nebu, a kum na zemlji. Tvoji najbliži tvrde da radiš da kum ode na nebo, a ti da postaneš Bog na zemlji… Upravo gledam Bandića, znam da ga je tvoj brat Pero šamarao i uzeo mu pare’

 

Kutle je Petru Pripuzu prvi iz serije e-mailova koji su dostavljeni Nacionalu, poslao 16. rujna. U toj poruci on mu piše da ga njegov brat Zoran izbjegava, da mu je uručio obračune međusobnih potraživanja te da ih on smatra s njihove strane prihvaćenim, jer se o njima nisu ni na koji način očitovali.

Potom navodi u čemu je ključni dio njegova zahtjeva – to je skupina radijskih postaja koju je on formirao i preuzeo koncem 90-ih, a koja je prije dvadesetak godina bila pod kontrolom tajnih partnera iz afere Grupo. Aferu Grupo koncem 2000. otkrio je dnevni list Republika koji su pokrenuli osnivači Nacionala.

Ona je pokazala da su Miroslav Kutle, Ninoslav Pavić – osnivač i pokretač tjednika Globus i moćne izdavačke kuće Europapress Holding, zatim tada moćni savjetnik predsjednika Franje Tuđmana za unutarnju politiku Ivić Pašalić i Kutlin kum i većinski vlasnik OTV-a Vinko Grubišić, s odličnim vezama u HDZ-u s početka 90-ih, kao tajni ortaci pokušali ovladati najvećim dijelom hrvatske medijske scene, skrivajući se iza tajnih imena. Čak su i medijske tvrtke kojima su ovladavali nazivali šifriranim imenima. Većinu udjela u tim tvrtkama za njih su držali paravanski vlasnici, među kojima i brojne poznate osobe s glazbene scene. Najveći dio tih ugovora u svom je sefu držao poznati hrvatski odvjetnik Marijan Hanžeković, godinama osoba od najvećeg povjerenja Ninoslava Pavića, od kojega je par godina prije svoje prerane smrti preuzeo EPH i preimenovao ga u današnju Hanza Mediju. Među tvrtkama kojima su nastojali ovladati bila je i mreža iznimno utjecajnih radijskih postaja koje Kutle spominje u e-mailovima upućenim Petru Pripuzu.

Pa tako u prvom iz serije e-mailova dostupnih Nacionalu, Kutle piše Petru Pripuzu: „… Kako se velika većina iskazanih vaših obaveza odnosi na otimačinom preuzeti ‘radijski sustav’, u svemu tome je nezaobilazna Tvoja uloga. Naime, prema iskazu pokojnog Marijana Hanžekovića i brojnih drugih osoba, baš Ti si bio inicijator otimačine i preuzimanja ‘radijskog sustava’ od vaše strane, a osim toga općepoznata je Tvoja uloga u medijskim projektima. Još iz doba ‘prijateljsko-kumskih odnosa’, ustroj i funkcioniranje vaše organizacije jako dobro poznajem, pa i činjenicu da se ne može ni jedna važna odluka donijeti bez Tvoje suglasnosti i blagoslova, pa moja strana opravdano smatra da si Ti solidarno odgovoran za sve obaveze organizacije prezentirane Tvojem bratu Zoranu. Iskreno se nadam da ćeš Ti, sa svojim iskustvom i mudrosti, pridonijeti u iznalaženju dogovornog rješenja te da ćemo izbjeći duge, skupe i neugodne procese.“

posljednji u nizu mailova kutle je uputio 2. 2., a u onome od 18. 1. tvrdi da je on zorana pripuza odgovorio od premlaćivanja novinara gordana malića

 

Ali Kutle na svoje e-mailove nije dobio nikakav odgovor. Pa svoje daljnje poruke pooštrava u izričaju. Tako 23. rujna u poruci dodaje:

„Ti dobro znaš da sam kroz beskonačna druženja (‘kumska’ i ‘prijateljska’) jako dobro upućen u sve vaše aktivnosti, pa i u one najsitnije i najtajnije pojedinosti i mogu s pravom reći da sam najbolji poznavalac svega što je organizacija radila, najsitnijih detalja operativnog modela te kako ste stekli te silne milijarde, a Ti si dovoljno iskusan da znaš da sam sva svoja saznanja suvislo posložio i pripremio se za ovu fazu… Ne ističem ovo da bih sebi dao neki značaj ili da bih vas s onim što znam i mogu dokazati ucjenjivao, ja samo tražim da mi vratite oteto i nadoknadite štetu, postupili ste suprotno logici zdravog razuma, oteli ste od krive osobe. Pratim koliko energije i novca ulažeš misleći da ćeš mojom likvidacijom riješiti problem…“

Kutle je potom svakoga tjedna slao po jedan e-mail Petru Pripuzu. Ali je i brojne poruke uputio njegovu bratu Zoranu. U jednoj od njih piše:

„Zorane Pripuzu, nisam ti dugo pisao, malo sam se uvrijedio kad sam dobio autentične podatke koliko ste mizeran iznos davali za moju likvidaciju … nadam se da nećeš propustiti priliku da mirno vratiš oteto i da nećeš sebe i sve za koje si odgovoran odvesti u bezdan…“

U novoj poruci upućenoj Zoranu Pripuzu, Kutle piše kako zna da se on umiješao u blokiranje napredovanja sutkinje Slavice Garac. Ona tijekom 2018. nije prošla sigurnosnu provjeru SOA-e pa s građanskog odjela Županijskog suda u Zagrebu nije napredovala na Vrhovni sud. U toj poruci piše:

„Zorane Pripuzu, tvoja velika taština tobom upravlja pa si uporan u nakani da mene i još ponekog likvidiraš. Taština te natjerala na osvete sutkinji Garac zbog presude protiv brata Petra u sporu s Gradom, pa si dobro plaćajući pojedince iz obavještajne zajednice htio osporiti njeno napredovanje. Nezgodno je jer se zna koga, kada i koliko plaćaš, toliko o tvojim načelima, mogu te podsjetiti na listu koga sve plaćate iz državnih, obavještajnih ili pravosudnih krugova…“

 

‘Zorane Pripuzu, tvoja velika taština tobom upravlja pa si uporan u nakani da mene i još ponekog likvidiraš. Taština te natjerala na osvete sutkinji Garac zbog presude protiv brata Petra u sporu s Gradom’

 

Zatim u drugoj poruci upućenoj Zoranu Pripuzu Miroslav Kutle nastavlja: „Zorane, znaš kako Srbi kažu, Bog na nebu, a kum na zemlji. Tvoji najbliži tvrde da intenzivno radiš da kum ode na nebo, a ti da postaneš Bog na zemlji… Upravo gledam Bandića, znam da ga je tvoj brat Pero povremeno šamarao i uzeo mu sve pare, a ni politika mu ne cvjeta. Poznavajući vašu praksu, predvidjeli ste oko njega dvije opcije, a za njega ni jedna nije dobra. Kad već tvrdiš da nije ‘zrelo’ za viđenje, mogao bi koju riječ napisati.“

Kutle je potom u studenome braću Pripuz počeo optuživati da oni proizvode afere zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću. To je u e-mailu poslanom 9. studenoga opisao ovako:

„Sve njegove aktualne afere posljedica su vaše gramzljivosti, tako afera žičare i izvođača, dobro je poznato da ste vi vlasnici Pionira i da je Predović samo vaš statist. Iza afere smjene ravnatelja Nogala stoji vaša ambicija da se dočepate podsljemenske zgrade u vlasništvu bolnice… I tako bih mogao danima nabrajati i iznositi argumente za brojne velike ‘igre’…“

Kako Kutli i dalje nisu odgovarali, on je u e-mailu 30. studenoga naveo da do tog trenutka nije izlazio iz okvira tema koje se ionako vrte u medijima. Napisao je i da postoji ona druga grupa najtežih kaznenih djela o kojima za sada ne govori te se nada da će mu vratiti oteto ili će i o njima morati progovoriti. Dan kasnije, u e-mailu od 1. prosinca, Kutle, među ostalim, piše:

„Mogao bi savjetovati brata Zorana da posjeti onog lika u zatvoru Glina, radi se o osjetljivoj temi vezanoj uz novinara Miljuša, koji ima težinu, pa stvari ne treba prepustiti slučaju. Kad uloviš vremena, pregledaj neke hrvatske afere oko medija (Stojedinica, Grupo, Večernjak…) pa ćeš vidjeti da su bile goleme u tadašnjem društvu, koje je bilo bitno manje demokratično i bez europskih standarda. Zamisli kolika će danas biti afera oko ‘medijskog sustava’ koji ste mi oteli kad pokrenem zvanični povrat sa svim dokumentima, papirima i saznanjima koja imam, probudi se…“

Kutle u tim porukama upućenim braći Pripuz njihovu ‘organizaciju’ optužuje za premlaćivanje novinara Dušana Miljuša i pokojnog Denisa Kuljiša te planiranje premlaćivanja Gordana Malića. PHOTO: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL, Jurica Galoic/PIXSELL, Goran Stanzl/PIXSELL

 

Potom je Kutle 17. prosinca u e-mailu prvi put usput prozvao Pripuzov milje za pripremanje ubojstava, a mjesec dana kasnije te teške optužbe uputio je na račun Zorana Pripuza. On je 15. siječnja napisao: „Brat Zoran, glavni tvoj organizator svega što ‘organizacija’ desetljećima redovito radi prema svim neposlušnima kroz prijetnje, zastrašivanja, premlaćivanja, likvidacije… zadnjih mjeseci vrlo je nervozan…“

Zatim je svega dan kasnije Kutle u novom e-mailu zapravo posredno pripisao njihovu miljeu odgovornost za premlaćivanje novinara Denisa Kuljiša 2003. i Dušana Miljuša 2008., a optužio ih je i da su planirali pretući novinara Gordana Malića. On je to u poruci opisao ovako: „Ako čitaš između redova, moja korespondencija je iznimno diskretna, tako zadnji put kada sam govorio o vašim aktivnostima oko premlaćivanja novinara, samo sam spomenuo one slučajeve što su u širokoj javnosti već općepoznati, pokojnog Kuljiša i Miljuša, nisam iznosio ostale brojne slučajeve, kao ni detalje. Podsjetio bih Te na nešto što si sigurno zaboravio, vaša odluka i naredba od prije 10, 12 godina, kada je sve bilo isplanirano da slomite noge i kralježnicu Gordanu Maliću, tako da ga trajno smjestite u kolica… Na njegovu sreću tvoj brat Zoran i Hrvoje pohvalili su se preda mnom planiranom akcijom, pa sam ih uz veliki napor uspio nagovoriti da to ne čine, uvjerio sam ih da je bilo realno očekivati da vas se sve pohapsi nakon toga, s obzirom na to da je već tada država usvajala europske standarde, kao i senzibilnost na nasilje prema novinarima, a osim toga, objasnio sam im da Malić uz novinarski posao radi još štošta značajno za obavještajne zajednice. Tada niste bili bahati i umišljeni u svojoj nedodirljivosti pa ste na njegovu i svoju sreću, zahvaljujući mojim uvjeravanjima, odustali od toga već isplaniranog zlodjela.“

Kutli bliski izvori navode da on za svoja potraživanja ima opsežnu dokumentaciju, kao i druge vrste pisanih tragova koji svjedoče o tome da je sa Zoranom Pripuzom već diskutirao o razrješenju njihovih financijskih odnosa. Ali ta dokumentacija zasad nije dostupna javnosti. Pa se slanje ovih poruka može tumačiti i kao početak neizvjesnog procesa jednog intrigantnog financijskog sravnjivanja računa u kolopletu netransparentnih ortačkih odnosa. Koji očito nije započeo onako kako Kutle priželjkuje pa je sada prisiljen početi otvarati karte, što bi moglo proizvesti različite nepredviđene posljedice, a možda i pomoći razriješiti neka kaznena djela koja su znatno potresla hrvatsku javnost.

 

Komentiraj