ZORANA MILANOVIĆA VESELI bespoštedni rat Miroslava Škore i Kolinde Grabar-Kitarović

PREDSJEDNIČKI KANDIDAT SDP-a započeo kampanju obilaskom Hrvatske, na opuštenom druženju u Novoj Gradiški biračima približavao svoju strategiju: šutjet će dok se njegovi rivali međusobno ne ‘istrijebe’, jedino će napadati ‘političkog eunuha’ Plenkovića

“Pustit ćemo ih da se međusobno masakriraju, bez pretjeranog uplitanja.” To je koncem proteklog tjedna za Nacional izjavio izvor blizak Zoranu Milanoviću, odgovarajući na upit kako će se on i njegov predizborni stožer postaviti prema sve oštrijem sukobu na desnici između Kolinde Grabar-Kitarović i Miroslava Škore.

Zoran Milanović, međutim, prema tvrdnjama njemu bliskih izvora, ipak ima i puno kompleksniju izbornu strategiju. Ali nju će postupno razvijati i pojačavati svoju vidljivost u javnosti od sredine rujna. Zato u njegovu predizbornom stožeru ne skrivaju zadovoljstvo zbog načina na koji se u međuvremenu razvija sukob među predsjedničkim kandidatima s desnice. O tome je jedan član Milanovićeva predizbornog stožera rekao: “Kako su krenuli, bit će to dramatično pripetavanje u nastojanjima tko će koga više ocrniti. A kako se čini, ni jednoj strani neće nedostajati kompromitirajućeg materijala. A ni povoda da u borbi za vlastitu poziciju žestoko kritizira onu drugu stranu. To nije naša bitka, ali mi sigurno nećemo tek stajati po strani. Zoran će vrlo precizno, kada ocijeni da je to potrebno, staviti u potrebni kontekst i Kolindu i Škoru. Ali se i referirati o recentnim zbivanjima, naročito ondje gdje Plenković oklijeva i ne reagira ili za to nema hrabrosti.”

Milanović je s ključnim ljudima iz svog predizbornog stožera prošloga četvrtka boravio u Novoj Gradiški. Njemu blizak izvor naveo je da su se i tijekom tog posjeta mogle primijetiti sve vidljivije pozitivne promjene u njegovu ponašanju, ali i potvrde onoga što iz njegova stožera najavljuju. Tijekom tog boravka dao je intervju za lokalni radio i nekoliko izjava koje su privukle pozornost nacionalnih medija. Komentirajući recentnu presudu vezanu uz ustaški pozdrav “za dom spremni”, rekao je kako ne očekuje da će rezultirati ujednačenom sudskom praksom, ali je decidirano izjavio: “‹Za dom spremni‹ je ustaški pozdrav, to je pozdrav Ante Pavelića. To je kao da kažete da je ›Sieg Heil‹ stari njemački pozdrav. I kad zaista idete analizirati riječ po riječ, Sieg i Heil su zaista dvije njemačke riječi i sigurno su korištene zajedno još prije 300 godina, ali to je pozdrav nacista. A ovo je pozdrav čije autorstvo pripada Anti Paveliću, tako da je tu sve jasno. Tu se slažem s gospodinom Škorom – sve je jasno, ali je krivo tumačeno. Dakle, to je službeni pozdrav jedne zločinačke organizacije koju takvom smatra cijeli civilizirani svijet, moderni svijet kojem će Hrvatska jednom za svagda pripadati kad ja budem predsjednik. Pozdravljam tu odluku Visokog prekršajnog suda i pozdravit ću svaku sljedeću takvu odluku. Sve drukčije odluke smatrat ću ljudskim i političkim kukavičlukom.”

‘Pustit ćemo ih da se međusobno masakriraju, bez pretjeranog uplitanja. Kako su krenuli, bit će to dramatično pripetavanje u nastojanjima tko će koga više ocrniti’, kaže izvor iz Milanovićeva stožera o Kolindi i Škori

Milanović aktualnog premijera Andreja Plenkovića definitivno doživljava kao političku kukavicu, štoviše, o njemu ima i lošije mišljenje. Jedan izvor blizak Milanoviću ovako je opisao što bivši premijer i predsjednik SDP-a zapravo misli o ključnim Plenkovićevim političkim osobinama koje su došle do izražaja tijekom dosadašnjeg dijela njegova premijerskog mandata: “Kada je iskrsnuo problem HOS-ove ploče s ustaškim pozdravom u Jasenovcu, počelo se sumnjati da Plenković nema petlje. Odnosno, da ga netko nečim drži za onu stvar. Kada je ta njegova neodlučnost postala očita, poslije su ga samo dodatno osvjetljavali pa je na koncu ostao razobličen kao jedan posve sterilan političar. On je danas u svojoj biti jedan politički eunuh. Što je za njega najgore, to vide na desnici koja ga mrzi i spretno to iskorištavaju za vlastite političke probitke.”

Izvor iz najužeg kruga Milanovićeva predizbornog stožera navodi kako takva situacija svakako odgovara i Milanoviću i SDP-u. Ali se nikako nemaju namjeru ponašati trijumfalistički. Nastojat će motivirati lijevu političku scenu da iziđe na izbore u što većem broju i truditi se ostaviti pristupačan i pozitivan dojam na svakog potencijalnog birača. Naznake toga mogle su se vidjeti i prošlog četvrtka.

Milanović je gotovo četiri sata proveo na privatnom domjenku koji je u Novoj Gradiški u dvorištu svoje obiteljske kuće u povodu ljetne lokalne manifestacije Novogradiško ljeto organizirao novogradiški gradonačelnik, odnedavno i saborski zastupnik SDP-a Vinko Grgić. Uz Milanovića ondje su bili i Orsat Miljenić, Nikola Jelić, ali i predsjednik SDP-a Davor Bernardić. Domjenku je prisustvovalo stotinjak uzvanika, mahom lokalnih poduzetnika i dužnosnika, ali i neki uzvanici iz Srbije. Milanović je ondje uspostavio veći broj kontakata i strpljivo vodio brojne razgovore. S predstavnicima lokalnih gradskih vlasti iz Šapca, rijetkih u Srbiji koje nisu pod kontrolom Aleksandra Vučića, razgovarao je više od pola sata. U suglasju s najavama da će ići od vrata do vrata, upoznao je i više svojih simpatizera koji su mu se isprva ustručavali prići. Nacional je svjedočio tim kontaktima i razgovorima, a poslije čuo i pozitivne impresije osoba s kojima je Milanović razgovarao. Bio je to neki drugi, opušteniji Milanović.

Više izvora bliskih Milanoviću bilo je također sablažnjeno nedavnim istupima Kolinde Grabar-Kitarović, posebice time što je potvrdila kandidaturu u Hrvatskom tjedniku koji relativizira NDH i Pavelića. Milanović je u Novoj Gradiški za medije to komentirao ovako: “To je pogrešno i kao predsjednik Republike nikada to neću raditi jer takvim novinama dajete legitimitet. Dakle, s njima naprosto ne razgovarate. Zabraniti ih ne možete i ne trebate, ali razgovarajući s njima, a posebno dok objavljujete kandidaturu, dajete im na značaju. To je opet prokletstvo aktualnog premijera kojem se to obija o glavu i sam je za to kriv. Sad ne može reći ništa, a vjerojatno kipi od potrebe da se tome suprotstavi, ali ne može. Jer je od početka kovao pakt s vragom.”

‘Zoran će vrlo precizno, kada ocijeni da je to potrebno, staviti u potrebni kontekst i Kolindu i Škoru. Ali se i referirati o recentnim zbivanjima, naročito ondje gdje Plenković oklijeva i ne reagira’

Jedan izvor blizak Milanoviću u večernjim satima tog dana opisao je situaciju u kojoj se Plenković nalazi još živopisnije: “On je u nezavidnoj situaciji. Drek koji ga je okružio pogodio je fen i sada mu se vraća u lice. Treba li uopće isticati kakav se smrad uslijed toga počinje širiti? Jedno je što je sve to gadljivo i neukusno, ali posve je drugo kakvu to opasnost predstavlja za hrvatsko društvo u cijelosti. I sve to radi šake desničarskih ekstremista kojima nastoje podilaziti.”

Izvor blizak Milanovićevu stožeru naveo je da oni nemaju namjeru približavati se tom miljeu ili na bilo koji način s njime koketirati. Ali istaknuo je i da je gotovo nelagodno gledati u kakvom je strahu aktualna hrvatska predsjednica upravo zbog pojedinaca iz tog miljea. Sve to vide kao pozitivan razvoj događaja koji Milanoviću otvara prostor za ulazak u drugi krug predsjedničkih izbora.

Milanoviću bliski izvori naveli su da će on kampanju pojačavati već od prvih dana rujna, ali neće trošiti puno novca: “Zasad smo potrošili jako malo novca. Pokazalo se da za to čak i nema potrebe. Ne bismo se drugačije ponašali ni da raspolažemo puno izdašnijim budžetima. Neke su stvari jednostavno dostupnije i situacija se mijenja. Do te mjere da se Milanović počeo pitati gdje su završili milijuni koje je kao čelnik SDP-a osigurao Ivi Josipoviću za predizbornu kampanju kojom je planirao osvojiti drugi mandat. Suradnjom sa SDP-om smo zadovoljni. Bernardić nam je osigurao vozača i jednu Škodu. To je primjereno situaciji, značajniji doprinos očekujemo kroz politički angažman tijekom završnih tjedana kampanje. Osim toga, glavninu novca usmjerit ćemo prema društvenim mrežama. Ali i ti iznosi nisu astronomski. Ako se dobro planira, može se puno toga napraviti s pristojno malo novca.”

Nacional je još koncem lipnja doznao od Milanoviću bliskih izvora kako bivši šef SDP-a smatra da mu veća opasnost u predizbornoj utrci zapravo prijeti od Miroslava Škore nego od Kolinde Grabar-Kitarović. Milanović je tada tvrdio da se u kampanji na Škoru neće obazirati. To se dosad nije mijenjalo, uglavnom ga ignorira. O njemu, također, nema baš osobito mišljenje. Naime, on mu nije ostao u dojmljivom sjećanju iz razdoblja njegove kratke političke karijere. Smatra da Škoro nije ostavio značajniji politički trag, da su mu rijetki nastupi u Saboru tijekom kratkog zastupničkog mandata bili neuvjerljivi, da su mu malobrojne intervencije u Saboru bile bojažljive te da se slično može tvrditi i za Škorin izlet u diplomaciju. U Milanovićevu stožeru sada sa zadovoljstvom prate kako iz Škorina stožera nastoje potkopati Kolindu Grabar-Kitarović i HDZ i navode kako taj sukob i dalje radi u njegovu korist.

Komentiraj