Zoran Milanović se sprema za Pantovčak?

Zarko Basic/PIXSELL

Pojavljivanje Zorana Milanovića na okruglom stolu HSS-a ponovno je potaknulo priču o tome hoće li se bivši premijer kandidirati na nadolazećim predsjedničkim izborima. Jer Kolinda Grabar-Kitarović trenutačno nema pravog protukandidata.

Oporba traži nekoga tko bi imao šanse protiv aktualne predsjednice koja je već odavno u kampanji. Takvog jakog protukandidata vide upravo u Milanoviću, no on i dalje šuti. Bivši premijer još nije odlučio hoće li se kandidirati na predsjedničkim izborima sljedeće godine, piše RTL.

Njegova moguća kandidatura očekuje se što prije, a neslužbena kampanja već traje – svjestan je toga i predsjednik HSS-a Krešo Beljak koji kaže: Aako se Milanović odluči kandidirati, tek onda će HSS odrediti hoće li biti i njihov kandidat.

“Ja mislim da je on jak kandidat, ali on odlučuje, druga stvar je ne možete ući u utrku kasno, svi koji misle biti kandidati, moraju u mjesec – dva istaći kandidaturu, inače će Kolinda doista postati favorit”, rekao je predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

Iako ne potvrđuje, Zoran Milanović ime je koje se spominje kao najjača konkurencija aktualnoj predsjednici.

Dok rejting njegove stranke i dalje pada, šef SDP-a priznaje razgovara se o predsjedničkom kandidatu, pa i s Milanovićem.

“SDP će odluku donijeti demokratski, na svojim tijelima. Vjerojatno iza europskih izbora razgovaramo, propitujemo, tražimo rješenja i potencijalne kandidate”, poručio je Bernardić te dodao kako je u kontaktu s Milanovićem kao i s ostalim članovima i članicama stranke.

Zoran Milanović pojavio se na okruglom stolu Hrvatske seljačke stranke i na brojne upite novinara ostao suzdržan. “Hvala vam, došao sam slušati”, kratko je odgovorio na pitanje hoće li se kandidirati na predsjedničkim izborima.

“Važno je da se jedan ozbiljan kandidat suprostavi Kolindi Grabar Kitarović i to je građanska obveza. Ja sam bila u Vladi premijera Milanovića i odlično smo surađivali, predsjednička funkcija je drugačija”, kazala je predsjednica GLAS-a, Anka Mrak Tritaš.

Predsjednica će o drugom mandatu odlučiti poslije europskih izbora. Nakon svađe s Vladom zbog Marakeša, prema anketama izgubila je četvrtinu pristaša, a tomu su joj se podrugljivo narugali i u HDZ-u – stranci iz koje je potekla.

Prvi joj je službeni protukandidat bivši MOST-ovac Marko Vučetić.

Izbori će se održati vjerojatno krajem sljedeće godine, no kampanja je za neke davno počela, a prava borba za Pantovčak tek se očekuje.

Komentiraj