Zoran Milanović: “Poručio bih HOS-u da je ‘ZDS’ nacistički pozdrav i da prlja ono što su dali u ratu”

U srijedu se obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Kod skulpture “Mojsije“ na Židovskom groblju zajednički vijenac položio je predsjednik Zoran Milanović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade Boris Milošević i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Milanović je potomd ao izjavu za medije. Komentirao je pozdrav ‘Za dom spremni’.

“Ja sam o tome govorio vrlo jasno. Ne bih više o tome. Neka sad to preuzme oni koji mogu promijeniti, a to je predstavničko tijelo”, kazao je predsjednik Milanović i spomenuo primjer Njemačke istaknuvši da u ovom slučaju nije loše oponašati.

“Ja bih poručio HOS-u da je to nacistički pozdrav i da prlja ono što su dali u ratu. To je molba, ja to ne mogu spriječiti. U svakoj situaciji ću pokazati jasan stav o tome”, kazao je Milanović.

“Obrazovanje, ponavljanje, edukacija, ne indokrtinacija i ne agitprop. U Njemačkoj je to trajalo 25 godine, prije nego se sistemski prve generacije dječaka i djevojčica krenulo obrazovati. Te stvari ne idu preko noći. Rat u Hrvatskoj je ostavio ozbiljne traume. I ekonomske, ali i one emocionalne. Ovi izgovori da je to zapisano negdje… Greška. Greška se ispravlja. Dogodilo se. Makni to, izbriši to. To je upravo ono što čini razliku između ozbiljne države i neozbiljne države”, kazao je.

Komentiraj