Zoran Milanović: “Dvojio sam oko dolaska u New York, ozbiljne stvari se događaju u regiji”

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović nalazi se u New Yorku, gdje se sljedećeg tjedna održava Opća skupština Ujedinjenih naroda. Milanović se uoči sjednice susreo s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku i bilateralno se sastaje s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Gutterresom.

Na 76. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda sudjelovat će i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, a posjet SAD-u iskoristit će i za niz bilateralnih sastanaka te posjet hrvatskoj zajednici u New Yorku, Pittsburghu i Chicagu. U Hrvatskom centru Nikola Tavelić održan je susret s Hrvatima u New Yorku.

Milanović je rekao da će na zasjedanju Opće skupštine UN-a dominirati teme koje nisu u njegovom fokusu, a on će se baviti onime što je važno u našem okruženju, između ostalog i Bosnom i Hercegovinom te pravima Hrvata u BiH.

U New Yorku je i bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, javlja HTV.

Predsjednik je poručio da je bio u dilemi doći u New York ili ne. “Ozbiljnije su stvari koje se događaju kod kuće, u regiji, u susjedstvu”, rekao je.

Hrvatski je predsjednik kazao da je nezadovoljan razvojem situacije u regiji, ocijenivši da je Hrvatska najracionalniji akter.

“Srećom nije ’90., nema opasnosti od izbijanja ozbiljnog sukoba. Međutim, mi moramo gledati što se događa u našem neposrednom okruženju, a tamo se ljudi ponašaju kao da rata nije bilo i kao da nisu naučili lekciju onoga što se događalo devedesetih godina”, poručio je Milanović.

“I u svemu tomu najmirniji, najpomirljiviji, najracionalniji smo mi, Hrvatska i ova Vlada, i ja kao predsjednik, moja prethodnica. Na nama je odgovornost da taj prostor ostaje miran, siguran, da se u Hrvatskoj uredno i sigurno živi. Hrvatska je jako sigurna zemlja“, dodao je.

Ocijenio je da Hrvatska, usprkos nesuglasicama na dnevnoj razini, “nikada nije bila stabilnija”.

Komentirajući epidemiju koronavirusa, Milanović je ponovio svoj stav o covidu-19 i potrebi ukidanja restriktivnih mjera.

“Vrijeme je da se počne živjeti normalno. Ako netko ne želi biti cijepljen, mene ne ugrožava, polazim od sebe, to bi trebalo shvatiti i početi živjeti normalno jer ovaj virus nećemo moći iskorijeniti“, kazao je.

Svoj govor okupljenima završio je riječima: “Živjela naša domovina koja je i vaša domovina! Ja vam neću reći da su vam vrata uvijek otvorena jer to je vaša kuća kao što je i moja kuća”, navodi se u priopćenju ureda predsjednika.

 

Komentiraj