Zoran Malkoč dobitnik tportalove književne nagrade

Robert Anic/PIXSELL

Književna nagrada tportala [email protected], za najbolji roman na hrvatskom jeziku lani objavljen kod hrvatskog izdavača, pripala je u utorak književniku Zoranu Malkoču za roman “Roki Raketa”, roman-bajku koji tematizira hrvatsku postranziciju kroz priču o jednom neobičnom psu i dvojici pisaca čije sudbine povezuje.

“Riječ je o djelu koje je svjesno ušlo u konflikt sa sva tri koncepta – poimanja književnosti, jezika i stvarnosti – kojima se 52 romana pristigla na natječaj poigravaju na sasvim različite načine”, kazao je na svečanom proglašenju pobjednika osmog po redu tportalova natječaja u Kinu Europi predsjednik tročlanog sudačkog žirija Kristijan Novak, lanjski dobitnik tportalove književne nagrade.

“Autor je u njemu istjerao demone hrvatskoga društva u posljednja dva desetljeća, da bi u ključnom trenutku upalio svjetlo na kraju tunela. On grabi široko, secira društvo i pritom se ne boji duboko zaorati do mjesta na kojemu stvarnost bez mita zaista ne može”, istaknuo je Novak.

Roman “Roki Raketa” priča je o dvojici ratnih veterana, Lucijanu i Kristijanu, od kojih je jedan pisac koji slijedom okolnosti postaje kriminalac i ubojica, dok drugi, koji po vokaciji nije pisac, prijevarom postaje piscem i uživa svu pozornost i slavu pozerskog spisateljskog života. Njih dvojicu povezuje neobičan pas Roki Raketa, vjerni pomagač koji zauzvrat samo traži predanost pisanju.

Žiri je roman opisao kao “razvedenu, prepunu apsurda i mjestimice montipajtonovsku bajkovitu priču iz naše današnjice i nedavne prošlosti, koja crnohumorno i kritički secira brojne društvene, književne, političke i ine patologije”.

Pisan na rubu fantastike, hiperrealizma i nadrealizma, groteske i apsurda, “Roki Raketa” istodobno nudi autorovo beskompromisno ironijsko promišljanje o društvenoj poziciji pisca u Hrvatskoj danas.

  • “Malkoč je osobito nemilosrdan prema svijetu književnosti i fenomenu medijske slave pisca: njegov lik – koji je lažnjak, lopov, krivotvoritelj i pozer – biva obasjan reflektorima, dok se protagonist koji posjeduje stvarni književni dar odaje kriminalu i mafijaškim poslovima. Na fonu radnje niže se plejada likova koji utjelovljuju zastranjenja hrvatskog društva u posljednja dva desetljeća”, stoji u mišljenju žirija.

Zoran Malkoč (1967.) nagrađivani je novogradiški pisac i prozaik. Objavio je još roman “Kao kad progutaš brdo balona” (V.B.Z., 2004.), te zbirku priča “Groblje manjih careva” (Profil, 2010.). Priče su mu izlazile u Vijencu i Večernjem listu, te u zborniku Ekran priče 02. Za priču “Kad sam bio bako Pila…” dobio je prvu nagradu na natječaju “Ranko Marinković” 2009. godine.

Malkoč je zahvalio na nagradi i istaknuo kako je sretan što se u utrci za nagradu našao u “zaista dobrom društvu”, našalivši se: “Ne mislite valjda da sam ja tog psa izmislio!”.

U užem izboru za 50 tisuća kuna vrijednu nagradu još su bili fantasy roman “Svećenica Mjeseca” Milene Benini (Zagrebačka naklada), “Mima i kvadratura duga” Želimira Periša (Algoritam i 24 sata), “Brdo” Ivice Prtenjače (V.B.Z.) i “Puteni nametnik” Igora Rajkija (Durieux). Njih je, između 52 naslova prijavljena na natječaj, na koji su autori i izdavači mogli prijaviti romane izdane u 2014. u Hrvatskoj, odabrao tročlani žiri, koji su uz Novaka činili književni urednici, pisci i kritičari Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović.

Cilj je nagrade na relevantnom medijskom portalu otvoriti prostor hrvatskim  piscima i izdavačima i dati im priliku da svoje radove predstave hrvatskim čitateljima.

Roman “Roki Raketa” objavljen je u izdanju nakladnika Profil.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner