Zoološki vrt grada Zagreba: Maksimirski zmaj Freddie otjerao staru i poželio dobrodošlicu novoj godini

FOTO: Press/Zoo Zagreb

Komodski varan iz Zoološkog vrta grada Zagreba je uz proteinsku tortu službeno proslavio deveti rođendan i simbolično otjerao 2021. te svima poželio dobrodošlicu u 2022. godini.

FOTO: Press/Zoo Zagreb

Maksimirski zmaj Freddie u Zagreb je stigao prije pet godina s farme krokodila u Pierrelatteu u Francuskoj. Zanimljiva je činjenica da komodski varan vrstu može nastaviti partenogenezom, tj. djevičanskom oplodnjom. Ako ženka varana nema mužjaka koji bi je mogao oploditi, ona se može razmnožiti sama. Riječ je o najvećoj životinji na Zemlji kojoj za dobivanje potomstva nije potrebno parenje.

FOTO: Press/Zoo Zagreb

“Svima želimo sretnu 2022. godinu! Iako naš zmaj nema krila, nadahnjuje nas svojom snagom i ljepotom. Nadamo se da je pred nama godina u kojoj će biti okončana borba s aktualnom pandemijom, te da ćemo šetnicama Divljeg srca grada, ali i svugdje drugdje moći koračati što bezbrižnije. U 2022. godini ovdje ponovo želimo vidjeti sretna lica djece koja ovamo dolaze u društvu prijatelja iz vrtića i škola“, rekao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba, na prijepodnevnom dočeku Nove godine.

Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba (FOTO: Press/Zoo Zagreb)

“Komodski varan najveći je i najinteligentiniji gušter na Zemlji. Svaki ulazak u njegovu nastambu svojevrsna je povlastica. Nas koji se o njemu brinemo, prepoznaje po mirisu. Znatiželjan je i voli treninge kojima ga pomoću nagrada navikavamo na preglede. Freddie, kako ga zovemo, zadivljujućih je dimenzija. Dug je 240 centimetara i težak 45 kilograma. Ima snažan rep i šezdesetak oštrih zuba, a kako koji zub izgubi, tako mu naraste novi. U ustima ima otrovne žlijezde koje su u kombinaciji s bakterijama iz hrane zaslužne za otrovnost njegova ugriza“, rekla je  timariteljica Josipa Šupljika.

Timariteljica Josipa Šupljika (FOTO: Press/Zoo Zagreb)

Obilasci Zoološkog vrta pod vodstvom edukatora odjevenih u vilenjake na rasporedu su petkom, subotom i nedjeljom do nedjelje 9. siječnja 2021. godine kada završava Polarni advent.

Komentiraj