ZOO: Životinjama podijeljene bundeve s oznakama njihove ugroženosti

U Zoološkom vrtu grada Zagreba svake se jeseni životinjama poslužuju bundeve dorađene tako da im obogate životni prostor. Edukatori Vrta ove su godine rezbarijama na bundevama javnosti željeli poslati poruku o važnosti zaštite životinjskog svijeta.

Na svaku su bundevu, naime, urezbarili oznaku ugroženosti vrste kojoj pripada životinja za koju je određena bundeva. S druge strane bundeve urezbaren je simbol onoga što tu vrstu najviše ugrožava. Najčešće je to čovjek.

Neke su bundeve ispunjene poslasticama, a neke predviđene da životinje potaknu na igru i istraživanje. Među životinjama koje su u petak dobile bundeve su divovski mravojedi, merkati, pekariji te patuljaste koze i ovce u Dječjem Zoou.

U nastambi Australija koju crvenovrati i močvarni valabiji dijele s emuima, veliko zanimanje za bundeve punjene voćem i povrćem pokazali su močvarna valabica i njezino mladunče staro pola godine. Mladunac je to koji još uvijek dosta vremena provodi u maminu tobolcu, no znatiželja da otkrije što je u bundevama, potaknula ga je da odvažno skakuće oko majke.

Posebno je zanimljivo bilo i u nastambi patuljastih mungosa. Uz roditelje, francusko-nizozemski par, sada su tamo dva legla mladunaca – jedno koje je na svijet došlo u srpnju, te drugo iz rujna. U prvom su leglu dva mladunca koja su već velika poput roditelja, a u drugome četiri mališana koji su najčešće u blizini majke jer su još na njezinu mlijeku. Patuljasti mungosi dobili su bundevu ispunjenu cvrčcima.

Komentiraj