ZOO Zagreb: Na popisu ugroženih vrsta više od 15.200 životinja

Zoološki vrt grada Zagreba u srijedu tradicionalno obilježava Svjetski dan divljih vrsta kako bi građane upoznao s važnošću očuvanja biljnog i životinjskog svijeta.

Zoološki vrtovi danas su svojevrsne Noine arke. Oni se, među ostalim, bave uzgojem životinja čije vrste spadaju u izumrle u prirodi, kritično ugrožene, ugrožene i osjetljive.

Trenutno je na Crvenom popisu Međunarodnog saveza za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN-a) više od 15.200 vrsta životinja, a među njima je 38 vrsta koje su izumrle u prirodi i koje danas opstaju isključivo zahvaljujući skrbi čovjeka.

Dvije od tih vrsta mogu se vidjeti u Zoološkom vrtu grada Zagreba, a to su sabljorogi oriks i sokolska gugutka.

Zoološki vrt grada Zagreba sudjeluje u uzgojnim programima (EEP-ima) Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija, a kako izgledaju ti programi, na Edukacijskom trgu Zoološkog vrta grada Zagreba djeca će kroz igru to moći doznati u subotu, 6. ožujka, od 11 do 15 sati.

Sudionici igre okušat će se u ulozi koordinatora EEP programa za crvene pande. Doživjet će kako se pojedinoj crvenoj pandi traži odgovarajući partner u drugim zoološkim vrtovima te kako se organizira prijevoz za jedinke tako vrijedne životinjske vrste.

U blizini će biti postavljen edukativni kutak ‘Sačuvajmo ugrožene vrste’, gdje će građani moći vidjeti različite preparate životinjskih vrsta ugroženih u Hrvatskoj i svijetu.

Među preparatima bit će i  jaje bijele rode, krzno euroazijskog risa, dlaka dvogrbe deve, zub narvala i lubanja čimpanze, a izloženi će biti i preparirani afrički lav te glavata morska kornjača.

Edukatori će pomoću izloženih preparata posjetiteljima približiti probleme s kojima se pojedine životinjske vrste susreću, što uzrokuje njihovu ugroženost te što se sve poduzima kako bi se koja vrsta zaštitila, poručili su iz ZOO-a.

Komentiraj