ZOO Zagreb: Građani će putem društvenih mreža moći predlagati ime mladoj patuljastoj vodenkonjici

Press/Zoo Zagreb

Obitelj patuljastih vodenkonja u Zoološkom vrtu Grada Zagreba ima novog člana, žensko mladunče je na svijet stiglo krajem prošlog studenog i još nema ime.

Otto (28) i Inola (7) su u Zagreb došli iz Njemačke, djelatnici i volonteri Zoološkog vrta su s velikom su pozornošću pratili Inolin graviditet i prve tjedne života njezine kćeri.

“Inola je prvorotkinja i strahovali smo kako će proći njezin porod. Sve je prošlo u najboljem mogućem redu. Porod je trajao samo 15 minuta, a Inola se pokazala kao divna majka. Mladunče je pri okotu imalo 5.7, a sada već ima više od 17 kilograma. Dakle, jako se lijepo razvija”, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba.

Damir Skok i Dijana Beneta (FOTO: Press/Zoo Zagreb)

“Mladunci sišu mlijeko prvih šest mjeseci, no već s dva počinju isprobavati krutu hranu. Naša mala patuljasta vodenkonjica upravo je počela kušati hranu koju jedu njezini roditelji. U ovom zimskom razdoblju to su svježi radič, matovilac i raštika. Od suhe hrane naši vodenkonji jedu lucernu, sijeno i slamu. Pri dolasku na svijet patuljasti vodenkonji ne znaju plivati, pa to uče u prva dva mjeseca života”, otkrila je Dijana Beneta, kuratorica za sisavce u Zoološkom vrtu Grada Zagreba.

Razigrana mala vodenkonjica uživa u brčkanju u bazenu, plivanju i ronjenju. Patuljastoj vodenkonjici građani će putem društvenih mreža moći predlagati ime, a ono koje će na kraju nositi, izabrat će ocjenjivački sud u kojem će biti volonteri Zoološkog vrta.

Vodenkonjica Inola i žensko mladunče (FOTO: Press/Zoo Zagreb)

Pretpostavlja se da su patuljasti vodenkonji monogamni, no poznato je i da mužjaci nekada žive s više ženki. Ugrožena su vrsta. U prirodi njihovi mladunci znaju završiti kao plijen. U prirodnom staništu, tropskim kišnim šumama i močvarnim područjima zapadne Afrike, mogu doživjeti 35, a u zoološkom vrtu do 43 godine. Patuljasti vodenkonji mogu imati do 300 kilograma, a nilski konji mogu biti i deset puta teži.

Paviljon Kišna Afrika je dva mjeseca bio zatvoren za javnost. Sada je ponovo otvoren pa posjetitelji mogu upoznati najmlađu članicu obitelji patuljastih vodenkonja. Zoološki vrt svakodnevno je otvoren od 9 do 16, a ulazak u Vrt je moguć do 15 sati.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner