ZOO: Pedeset riječnih maksimirskih kornjača pušteno u prirodu u Konavle

Zagrebački Zoološki vrt 12 godina sudjeluje u zaštiti riječne kornjače, najugroženije vrste kornjača u Hrvatskoj, a njih 50 uzgojenih u Maksimiru do sada je poslano i pušteno u prirodu u Konavlima, objavio je u srijedu ZOO vrt.

“Istraživanjem se prikupljaju podaci o razmnožavanju vrste te uzgajaju jedinke za reintrodukciju u revitalizirana staništa. Tako je iz zagrebačkog Maksimira u Konavle poslano već 50 riječnih kornjača. U prirodu su puštane 2017., 2018. i 2019. godine”, stoji u priopćenju.

Zaštita najugroženije kornjače u Hrvatskoj osobito je važna kada se sagleda činjenica  da raste broj zabilježenih jedinki alohtone vrste, primjerice crvenouhe kornjače uvezene iz Amerike, koja je dosta agresivnija od autohtonih te im može ugroziti opstanak. Crvenouhe kornjače sve se češće mogu susresti na maksimrskim jezerima, na Jarunu ali i drugdje.

Stručnjaci stoga  apeliraju na građane da alohtone vrste, uvezene kućne ljubimce, nikada ne puštaju u prirodu.

Na projektu zaštite riječne kornjače Vrt surađuje s Hrvatskim herpetološkim društvom Hylom i Javnom ustanovom za zaštitu prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

Riječna je kornjača nekada bila rasprostranjena na jugu Hrvatske, no, ponajviše zbog intenzivnog razvoja poljoprivrede te zahvata na vodotocima, danas opstaje u samo nekoliko manjih populacija.

Riječne kornjače se pare u proljeće, a tijekom lipnja i srpnja gravidne ženke polažu četiri do šest jaja. Inkubacija traje dva mjeseca. Tek izlegli mladi imaju dugačke repove te okruglaste oklope koji se tijekom odrastanja izdužuju. Mlade životinje vrlo su nježne i plahe. Kako bi se uspješno sakrile u slučaju opasnosti, sklone su plićim bazenima s gustom vegetacijom i vrlo muljevitim dnom, pojašnjava Ivan Cizelj, kurator za ribe, vodozemce i gmazove u zagrebačkom ZOO-u.

Na Svjetski dan kornjača, 23. svibnja, u zagrebačkom ZOO-u bit će upriličen edukativni postav te će se posjetiteljima prezentirati zanimljive činjenice o raznim vrstama kornjača, njihovoj građi i načinu života. Govorit će se i o tome zašto kornjače nisu dobar izbor kućnih ljubimaca.

Dan ranije obilježava Međunarodni dan biološke raznolikosti. Edukativni program posjetitelje očekuje na Edukacijskom trgu od 12 do 15 sati. Edukatori će, među ostalim, govoriti o opsegu biološke raznolikosti, zadaćama ekosustava, gospodarskoj vrijednosti biološke raznolikosti te zdravlju okoliša. Istodobno će se na Zebrinu trgu održati edukacija u povodu Svjetskog dana pčela.

Komentiraj