epa

ZOI 2018.: Zajednički trening omogućio uvid u luksuzno sjevernokorejsko skijalište

Nedavno održan zajednički trening sportaša iz dvije Koreje omogućio je rijetku priliku da se vidi skijalište u Sjevernoj Koreji kojeg sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un želi razviti kao luksuznu sportsku atrakciju.

Skijalištu Masikryong, koje je smješteno na rubu grada Wonsana, rodnog grada Kim Jong-una, nije omogućen pristup Južnokoreancima jer su dvije Koreje zabranile civilna putovanja preko granice.

No, nešto više od dvadeset južnokoreanskih sportaša i službenih osoba dobilo je rijetku priliku zahvaljujući sportskoj diplomaciji uoči početka Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu da posjete skijalište opremljeno najmodernijom i luksuznom opremom te terenima i pratećim objektima.

Skijaši iz Južne i Sjeverne Koreje su u srijedu i četvrtak imali zajednički trening u skijalištu, jednom od omiljenih Kimu koji se školovao u Švicarskoj i poznati je obožavatelj skijanja.

Skijalište koje je otvoreno u prosincu 2013. navodno je opremljeno skupocjenom opremom, poput europskih snježnih sanjki, zabranjenih UN-ovim sankcijama pod kojima je bila Sjeverna Koreja, a u trgovinama se mogu vidjeti proizvodi stranih i popularnih marki poput Nikea, Adidasa, Kenza, Burberryja, Lancomea i drugih. Novinarima koji su pratili južnokorejsko izaslanstvo nisu mogli utvrditi radi li se o kopijama ili originalnim proizvodima.

Kim je predstavio svoju viziju da od istočne pokrajine Kangwon razvije međunarodnu turističku zonu koja bi se protezala od Wonsana do planine Kumgang na istočnoj obali s namjerom da zaradi. Stranci i gornji sloj Sjevernokoreanaca koji žive u Pjongjangu najčešća su klijentela skijališta koje je otvoreno do sredine travnja

“Mnogi stranci dolaze ovdje u posjet. Međunarodne sankcije Sjevernoj Koreji su na snazi, ali ljudi koji dolaze ovdje smatraju da je skijalište jako dobro”, izjavio je jedan zaposlenik skijališta.

Sankcije nametnute Sjevernoj Koreji zbog njenog nuklearnog programa pogađaju i stabilnu opskrbu električnom energijom u zemlji. No, kako se doznaje, skijalište se opskrbljava električnom energijom iz elektrane Wonsan kojom upravlja Narodna vojska.

Zajednički skijaški trening dio je prijedloga službenog Seula da Zimske olimpijske igre u Pjongčangu budu “Olimpijske igre mira”, no neke od međunarodnih i jednostrano nametnutih sankcija već su ograničile Seul da podupre zajedničke akcije i  sudjelovanje Sjevera na ZOI koje počinju u petak 9. veljače.

Osim toga, ideja da se održi zajednički skijaški trening u sjevernokorejskom skijalištu izazvala je žučnu raspravu na jugu jer su mnogi smatrali da je to promocija mjesta koje promovira sjevernokorejski režim. Također je plan Južne Koreje da upotrijebi svoj zrakoplov za prijevoz svojih skijaša izazvao zabrinutost da se na taj način krše sankcije koje su SAD nametnule Sjevernoj Koreji, a prema kojima će prijevoznim sredstvima koja posjete Sjevernu Koreju biti zabranjen posjete SAD-u u roku od 180 dana. Seul je uspio ishoditi izuzeće iz američkih sankcija sat vremena prije polijetanja zrakoplova.

Komentiraj