epa

ZOI 2018: Norvežanke najbrže u štafeti, 13. medalja za Bjorgen

Norvežanke Ingvild Flugstad Ostberg, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Ragnhild Haga i Marit Bjoergen osvojile je su naslov olimpijskih pobjednica u utrci ženska štafeta na 4×5 kilometara u skijaškom trčanju na ZOI u Pjongčangu, one su za dvije sekunde nadmašile srebrne Šveđanke za koje su trčale Anna Haag, Charlotte Kalla, Ebba Andersson i Stina Nilsson.

Do bronci su stigle Ruskinje Natalija Neprijajeva, Julija Bjelorukova, Anastazija Sedova i Ana Nečajevskaja sa 43.3 sekundi iza Norvežanki.

Ključnu ulogu u norveškoj pobjedi imala je 37-godišnja Marit Bjorgen koja je nastupila u posljednjoj izmjeni. Ona je jakim tempom kojega je nametnula “slomila” novu olimpijsku pobjednicu u sprintu Stinu Nilsson koja je ostala bez snage u samoj završnici, koja joj je trebala biti najveća snaga.

Za Bjorgen je ovo 13. olimpijska medalja, čime se izjednačila sa sunarodnjakom, biatloncem Oleom Einarom Bjorndalenom na prvom mjestu po broju osvojenih odličja na zimskim olimpijskim igrama u povijesti. Ipak, Bjorndalen je u prednosti što se tiče “sjaja” medalja jer je osvojio osam zlata, četiri srebra i jednu broncu, dok je Bjorgen sada na učinku od sedam zlata, četiri srebra i dvije bronce.

Velika Norvežanka je zlatom u štafeti kompletirala set medalja iz Pjongčanga, nakon srebra u skiatlonu i bronce u utrci na 10km slobodno.

Ragnhild Haga je, pak, trijumfom u štafeti stigla do svog drugog zlata u Pjongčangu, bila je najbrža i na 10km.

Za Norvežanke je ovo povratak na vrhu nakon zlata osvojenog u Vancouveru 2010. i iskupljenje za podbačaj u Sočiju 2014. kada su bile tek pete.

Šveđanke, pak, nisu uspjele ponoviti uspjeh iz Sočija. Tada ih je do zlata odvela Kalla koja je trčala posljednju izmjenu. Ovaj put je Kalla trčala drugu izmjenu, dok je priliku da trči posljednja dobila Nilsson što se nije pokazalo dobrom odlukom.

Za Kallu je ovo također treća medalja u Pjongčangu, nakon zlata na 10km i srebra u skiatlonu. Sada ima ukupno osam olimpijskih odličja, tri zlata i pet srebara.

 

REZULTATI:
1.  Norveška 	51:24.3 
2.  Švedska  51:26.3         
3.  Rusija 	52:07.6         
4.  Finska 	52:26.9         
5.  SAD 	52:44.8         
6.  Njemačka 	53:13.7         
7.  Švicarska 	53:15.8         
8.  Slovenija	53:55.7         
9.  Italija  54:22.0         
10. Poljska  54:30.9

Komentiraj