Znate li zašto se Google, rođen prije 23 godine, zove Google?

Nakon što su već dvije godine isprobavali svoju novu web tražilicu, studenti američkog Stanford Univerziteta Larry Page i Sergey Brin utemeljili su 4. rujna 1998. godine svoju malu kompaniju Google. Nazivom su simbolično izrazili namjeru da korisnicima ponude mogućnost pretrage ogromnog broja informacija.

Larry Page i Sergey Brin su na Sveučilištu Stanford izradili tražilicu BackRub i kad se pokazala uspješnom zaključili su da joj trebaju dati novo ime. Odlučili su se za Google – ime dobiveno od riječi gogool, koja označava broj 10 na stotu potenciju. Još prije nego što su osnovali tvrtku, Andy Bechtolsheim, suosnivač tvrtke Sun (nazvane prema kratici za Stanford University Network), dao im je ček na 100.000 dolara za novu kompaniju. Organizirali su ured u jednoj garaži u Silicijskoj dolini, južno od San Francisca i nedaleko od Sveučilišta Stanford. Dana 4. rujna 1998. godine podnijeli su zahtjev za osnivanje svoje tvrtke nazvane Google u saveznoj državi Kalifornija.

S postupnim rastom, Google će se kasnije preseliti u Palo Alto, a zatim u Mountain View, gdje mu je i danas sjedište. Svi ti gradovi nalaze se u Silicijskoj dolini i u blizini sveučilišta Stanford.

Komentiraj