Znate li tko je bila Cohenova Suzanne?

Kanadski kantautor i pjesnik Leonard Cohen rođen je 21. rujna 1934. godine u Montrealu. Kao dijete i srednjoškolac nije se naročito iskazivao ocjenama, iako je oduvijek imao talent za pisanje, a zanimali su ga glazba, književnost i religija.

Život će mu obilježiti žene. Mnoge žene. Obožavao ih je, pisao je o njima, inspirirale su ga i obilježile, približio im se onako kako to rijetki muškarci mogu, njegova empatija i razumijevanje bili su veličanstveni. Dugačak je popis žena za koje se pouzdano zna da su bile u vezi s njim… O mnogima je pisao, neke je pjesme nazvao konkretnim ženskim imenima, a u drugima je sakrio komadiće svojih veza i odnosa.

Jedna od najpoznatijih Cohenovih pjesama je o Suzanne Verdal, djevojci njegovog prijatelja, kipara Armanda Vaillancourta. Cohen i Suzanne su imali posve platonski odnos, barem je tako on uvijek tvrdio, a u pjesmi su opisana njihova druženja u Montrealu. Suzanne bi ga pozvala u svoj stan, pili bi čaj i onda bi se spustili do rijeke. U intervjuima bi objasnio: “Ta je pjesma čisto novinarstvo, u njoj je sve opisano točno onako kako je bilo“.

Zanimljivo je da je kasnije u Cohenov život ušla još jedna Suzanne. Riječ je o Suzanne Elrod s kojom se i vjenčao 1969. Dobili su i dvoje djece, Adama i Lorcu, prije nego su se razišli sredinom sedamdesetih.

Komentiraj