Znanstveno-stručna konferencija ‘Na Sjeveru sa Steinerom’

centar-rudolf-steiner.com

Genijalni austrijski filozof, Rudolf Steiner, rođen 1861. godine u Donjem Kraljevcu, najavio je dolazak vremena u kojem će čovjek buditi svoje nekorištene snage.

Objasnio je nužnost neovisnosti sfera duhovno-kulturnog, gospodarskog te pravno-političkog života. Primjena Steinerovih ideja pridonijela je svim segmentima života. Rudolf Steiner bio je vizionar na kojemu se temelje mnoge postavke i teze danas.

Uspio je izgraditi cjelovit prikaz stvarnosti primjeren suvremenom stupnju razvoja čovječanstva. U svojem filozofsko-metodičkom nastojanju prevladavanja jaza između mišljenja i duhovnosti, Steiner je brisao razlike vjere i znanja.

Utemeljitelj je antropozofije, priznati filozof, socijalni reformator i ezoterik. Djelovao je i u području bio-dinamičke poljoprivrede. Osmislio je Waldorfsko obrazovanje. Naglašavao je ulogu mašte u učenju, nastojeći holistički integrirati intelektualni, praktičan i umjetnički razvoj učenika.

“Rudolf Steiner je osoba koja je među ostalima upoznala Goethea i Nietzschea, filozof slobode koji je potpuno neopterećeno ulazio u područja poljoprivrede, umjetnosti, medicine, arhitekture i mnoga druga područja”, rekao je dr.sc. Sead Alić, profesor Sveučilišta Sjever, o širokom spektru područja u kojima je Rudolf Steiner djelovao.

Bez obzira na osjetljivost tematike kojom se bavio, Steiner je bio svjestan okvira i obrazaca društva, ali i vremena u kojem je živio. Uvijek je u središte interesa postavljao predmet svog proučavanja, a ne osobno mišljenje. Obzirom na razvoj ljudske svijesti vremena u kojem je živio, Steiner je još tada izazivao veliku pažnju pa je godišnji broj njegovih predavanja premašivao broj dana u godini.

Je li došlo vrijeme koje je Rudolf najavljivao?

Rudolf Steiner bio je vizionar na kojemu se temelje mnoge postavke i teze danas. Nova znanstvena otkrića stalno potvrđuju uvide Rudolfa Steinera.

Institut za medije za srednju i jugoistočnu Europu (IME), Sveučilište Sjever i Centar dr. Rudolfa Steinera iz Donjeg Kraljevca, odat će hommage ovom genijalnom filozofu organizacijom znanstveno-stručne konferencije ‘Na Sjeveru sa Steinerom’.

Konferencija se održava u subotu (07.11.), program počinje u vijećnici Sveučilišta Sjever u 10 sati. Pozdravne riječi uputit će gradonačelnik Varaždina – Ivan Čehok, rektor Sveučilišta Sjever – Marin Milković, ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera – Dijana Posavec te dr.sc Sead Alić – profesor sa Sveučilišta Sjever.

“Radi se o konferenciji na kojoj će sudjelovati dvadeset i četiri znanstvenika. Rudolf Steiner je za života napisao oko četiristo knjiga. Danas preko tisuću škola diljem svijeta nosi njegovo ime. On je na vrijeme upozoravao na neophodnost neposrednog odnosa prema stvarima i između ljudi, odnosima koji nisu posredovani medijima i onim što oni donose danas. Mišljenja o Rudolf Steineru različita su, a cilj konferencije je valorizacija djela Rudlofa Steinera. Konferencija će se održavati svake godine“, o programu skupa rekao je dr.sc. Sead Alić.

O Rudolfu Steineru snimljen je i dokumentarni film. Modus vivendi biografska je priča o životu i djelu ovog znanstvenika. Film je nagrađen Zlatnom pandom na festivalu antropološkoga filma u Sichuanu 2008. godine, a bilo ga je moguće pogledati na HRT-u.

Više informacija na: centar-rudolf-steiner.com.

Komentiraj