Ugledni izdavač znanstvene literature Springer izdao je tri od šest planiranih knjiga u sklopu Međunarodne godine globalnog razumijevanja (IYGU), kojima je cilj potaknuti razmišljanje o socijalnim, okolišnim i političkim problemima u globalnoj perspektivi, a koje se mogu besplatno preuzeti, priopćeno je iz Regionalnog centra IYGU za Hrvatsku.

Svaki svezak donosi pregled aktualnog relevantnog skupa znanja o odgovarajućoj temi, a napisali su ih znanstvenici najvišeg međunarodnog ugleda, priopćeno je.

Prva knjiga (Eating, Drinking, Surviving) govori o problemima hrane i vode pod utjecajem globalnih promjena današnjice. Naglašava poveznice među bio-fizičkim i socio-kulturnim procesima, od lokalne do svjetske razine. U fokusu knjige su svakodnevne prakse i običaji u jelu i piću, nužne za ljudsko preživljavanje.

Druga knjiga (Working, Housing: Urbanizing) donosi dubinski pregled povijesnog razvoja gradova, interpretiran oko tri glavne teme: promjene obrazaca urbanizacije kroz vrijeme, uloga gradova kao centara proizvodnje u globaliziranom svijetu i različitosti stambene gradnje odnosno potreba urbanog stanovništva.

Treća knjiga (Communicating, Networking, Interacting) govori o koristima koje proizlaze iz digitalnog umrežavanja za zdravstvo, obrazovanje i gospodarstvo u zemljama u razvoju i u razvijenim zemljama. Knjiga polazi sa stanovišta da snaga i moć institucije e-građanstva može pridonijeti gradnji održive budućnosti i u njoj se razmatraju brojni primjeri i ideje o mogućnosti povezivanja svakodnevnog života s globalnim mrežama u digitalnom svijetu na način da pridonesu blagostanju čovječanstva i zdravlju planeta, kaže se iz Regionalnog centra IYGU.

Komentiraj