facebook.com

ZNANSTVENO ISTRAŽIVANJE Najveći problem kod mladih djevojaka je samoozljeđivanje

Roditelji često ne prepoznaju psihičke probleme koji pogađaju djevojčice i mlade žene zbog raznovrsnih pritisaka kojima su izložene, piše BBC.

 

  • Samoozljeđivanje je najveći problem kod djevojčica i djevojaka u dobi između 11 i 21 godine, pokazuje istraživanje za 2015. godinu

 

“Stručnjaci su ispitali reprezentativni uzorak više od 1 500 djevojčica i djevojaka u Velikoj Britaniji u dobi između 7 i 21 godine, a rezultati su upozoravajući”, kazala je voditeljica projekta Julie Bentley.

Brojke pokazuju da su dobro psihičko stanje i mentalna čvrstina djevojaka u Velikoj Britaniji ugroženi, a da odrasli to ne prepoznaju.

Među ispitanicama, najveći problem je samoozljeđivanje, potom psihički poremećaji i bolesti, depresija i poremećaji prehrane, kao i pušenje.

Oko 62 posto djevojaka kazalo je da poznaju nekoga tko ima psihičkih problema, dok ih 82 posto smatra da odrasli često ne uočavaju pritisak s kojima se one suočavaju.

Ukupno ih je više od trećine kazalo da su u nekom trenutku trebale pomoć zbog svojeg lošeg psihičkog stanja.

Istraživanje za 2015. pokazuje da djevojke smatraju da su brige njihovih roditelja ostale u prošlosti, jer starije još uvijek najviše brinu droga i alkohol.

Strahovi od seksualnog uznemiravanja i nisko samopoštovanje kada se radi o tijelu vrlo su rašireni, pokazuje studija.

Tri četvrtine djevojaka od 11 do 21 kaže da strah od seksualnog napada utječe na njihov svakodnevni život, dok je u skupini djevojčica između 7 i 11 godina njih 83 posto priznalo da se osjeća žalosno a 16 posto među njima kazalo je da se tako osjeća zbog izgleda.

Bentley poziva na otvoreni razgovor o problemu, te upozorava kako istraživanje pokazuje da je danas život za djevojčice u Velikoj Britaniji prilično zahtjevan jer se one na svakom koraku bore s nedaćama.

“Dali smo djevojkama prigodu da progovore o svojim strahovima, sada je vrijeme za djelovanje kako bi se promijenio taj status quo”, istaknuto je.

Komentiraj