Znanstvenik Lauc komentirao otkrića o koronavirusu i objasnio što to znači za Hrvatsku

Hrvatski znanstvenik, molekularni biolog Gordan Lauc na svom je profilu na Facebooku prenio tekst o koronavirusu objavljen u časopisu New England Journal of Medicine i objasnio što ona znači prevedena u hrvatske uvjete. Informacije koje su tamo objavljene Lauc smatra vrlo pouzdanim informacijama.

Na svom je Facebook profilu izdvojio najbitnije navode.

1) Od 211 trudnica koje su primljene u bolnicu radi porođaja između 22.ožujka i 4. travnja njih 33 su bile pozitivne na COVID-19, dakle više od 15%. Ako pretpostavimo da su se trudnice ipak malo više pazile, da je od onda prošlo još 10 dana te da postoji određeni postotak lažno negativnih testova, za očekivati je da je u New Yorku do danas već negdje između 20-40% populacije zaraženo SARS-Cov-2 virusom. (U Hrvatskoj je taj broj bitni niži, jer smo epidemiju zaustavili puno ranije)

2) Od 33 trudnice pozitivne na COVID, njih 29 nisu imale nikakve simptome (skoro 90%). Tijekom hospitalizacije temperaturu je razvilo još njih tri, što znači da oko 80% mladih žena zaraženih SARS-Cov-2 virusom ne pokazuje nikakve simtome bolesti. Ovo je slična brojka onoj koju su nedavno objavili u Kini, tako da se čini sve vjerojatnijim da velik udio zaraženih stvarno ne razvija nikakve, ili vrlo blage simptome.

Što to znači za nas?

Situaciju iz New Yorka i analizu na trudnicama nije moguće potpuno preslikati i generalizirati, no mislim da se na temelju ove informacije može dosta pouzdano tvrditi dvije stvari:
1) Virus se širi puno brže no što su to prve procjene predviđale. Zaraženih je jako puno, a većina njih (možda čak 80%) nemaju nikakve simptome i potpuno se neprimjećeno kreću u populaciji
2) Teški i smrtni slučajevi koje vidimo, samo su vrh ledenog brijega zaraženih

A iz toga zaključiti sljedeće:
Bilo tko, uključujući i nas same, možda širi virus. Od njega se jako teško možemo zaštiti i vjerojatno ćemo svi doći u kontakt s virusom prije razvoja cjepiva ili čarobnog lijeka. No velika većina ljudi, čak i onih starijih i bolesnih neće razviti teške simptome, dakle nema razloga za pretjeranu paniku i strah. No ovaj virus je i dalje jako opasan i dio ljudi će razviti teške simptome, ili čak umrijeti od njega. Zbog toga se svi moramo ponašati krajnje odgovorno i truditi se da ne širimo virus: izbjegavati kontakte s drugim ljudima, prekriti nos i usta nekakvom maskom, šalom ili sl. kad smo u zatvorenim prostorima ili blizu drugih ljudi, te što češće prati ruke toplom vodom i sapunom.

Komentiraj