Znanstvenici traže dokaze za pouzdanost ruskog cjepiva Sputnik V

Znanstvenici su zatražili dokaze za tvrdnje o pouzdanosti ruskog cjepiva objavljene u uglednome znanstvenom časopisu Lancet, objavio je portal britanskog Kraljevskog društva za kemiju.

Enrico Bucci sa Sveučilišta Temple u Philadelphiji, koji se bavi integritetom znanstvenih podataka, poslao je otvoreno pismo Lancetu, kojemu je iznio zabrinutost za pouzdanost podataka objavljenih o cjepivu.

Bucci smatra kako je ruska studija preslaba.

Testirali su šest različitih formula, u biti podijeljenih na šest skupina volontera. To je zapravo kao šest odvojenih studija u jednom članku, pojašnjava Bucci, koji tvrdi da u podacima “postoje neobični kopirani obrasci unutar različitih grupa koji promatraju različite vrijednosti”.

Razina antitijela nakon cijepljenja jest porasla, ali nije bila na visini ranih testiranja cjepiva koje razvijaju Oxford/AstraZeneca ili Moderna. “Brine me da bi zemlje sa slabijim zdravstvenim sustavima mogle kupiti rusko cjepivo unatoč oskudnim resursima. Kupile bi ni polupečeni kolač”, tvrdi Bucci.

Sumnjičavi su i drugi znanstvenici. Luke O’Neill s Trinity collegea u Dublinu kaže kako rusko cjepivo izaziva imunitet, ali se on čini blagim. Tvrdi i da je testiranje premaleno, i obavljeno bez kontrolne skupine. “Kad se podvuče crta, ono je vrlo preliminarno”, ustvrdio je.

Dodaje da je i dalje nejasno kako će se odaziv imuniteta na različita cjepiva odraziti na stvarnu zaštitu od novog koronavirusa.

Članku u Lancetu ruski znanstvenici nisu pridodali podatke na temelju kojih bi se mogla provjeriti vjerodostojnost njihovih zaključaka.

“Ovo nije optužba. Mi tražimo dokaze”, napisao je Bucci.

Časopis Lancet objavio je da je od autora tražio da odgovori na pismo.

Komentiraj