Znanstvenici predviđaju socijalno distanciranje u SAD-u do 2022. ako se uskoro ne pronađe cjepivo

Znanstvenici s Harvarda su objavili svoja najnovija otkrića vezana uz koronavirus u uglednom časopisu Science u kojem upozoravaju na važnost pronalaska cjepiva. U suprotnom stanovnike SAD-a čeka socijalno distanciranje sve do 2022. godine. U tom periodu bi život dobrim dijelom bio usporeni s obzirom da škole i vrtići ne bi radili.

To istraživanje je izravno su u suprotnosti s istraživanjima koje je navela Bijela kuća. Službeni stav je da bi se pandemija mogla zaustaviti ovog ljeta.

“Potrebno je zahtijevati socijalno distanciranje do 2022. godine, osim ako se kapaciteti zdravstvene skrbi znatno ne povećaju ili cjepivo ne postane dostupno”, napisali su u svom izvješću znanstvenici i napominju kako je bitno zadržati mjere opreza i nakon što se virus stavi pod kontrolu, jer je njegov povratak moguć vrlo brzo.

Malo je vjerojatno da će razina kolektivnog imuniteta biti dovoljno rasprostranjena i jaka da covid-19 ‘izumre’ nakon prvog vala, kao što se dogodilo sa SARS-om 2003. Nekoliko javnozdravstvenih mjera može se poduzeti kako bi se poboljšala prognoza, navode znanstvenici. To uključuje više dijagnostičkog testiranja, rigorozno praćenje kontakata oboljelih, širenje kapaciteta na odjelima intenzivnog liječenja, precizno testiranje na antitijela, pronalaženje učinkovitijih metoda liječenja i najveća nada je cjepivo, prenosi CNN.

Komentiraj