Pixabay

ZNANSTVENICI ODBACILI TEORIJE Zika je stigla u Brazil i prije Svjetskog prvenstva 2014.

u posljednje su se vrijeme pojavile dvije teorije o tome kako je virus zika stigao u Brazil. Jedna je da su ga donijeli nogometni navijači, koji su južnoameričku zemlju posjetili prilikom Svjetskog prvenstva 2014. godine, a druga da se virus pojavio tijekom Svjetskog prvenstva u kanuu, također 2014. godine.

Brazilski i britanski znanstvenici obje su teorije odbacili, navodeći u studiji, objavljenoj u časopisu Science, kako se zika pojavila između svibnja i prosinca 2013. godine. Ipak, prvi slučajevi zabilježeni su tek 2015. godine.

Podrijetlo zike znanstvenici su pratili putem genetske genealogije, analizirajući genetski kod sedam uzoraka virusa iz različitih dijelova Brazila. Otkrili su kako su svi uzorci usko povezani, što ih upućuje na to da je virus u Brazil donijela samo jedna osoba. Ipak, virus brzo mutira. Znanstvenici su zaključili kako je virus stigao u Brazil tijekom 2013. godine.

“Ne možemo biti točno sigurni kako je virus stigao u Brazil, ali bio je prisutan u zemlji prije početka Svjetskog prvenstva 2014. godine”, rekao je profesor Oliver Pybu sa Oxfordskog sveučilišta.

Komentiraj