Znanstvenici Genosa i Specijalne bolnice Sv. Katarina otkrili da glikani mogu predvidjeti pojavu reumatoidnog artiritisa

Genos

Znanstvenici Genosa i Specijalne bolnice Sv. Katarina u upravo objavljenom radu u uglednom međunarodnom časopisu ‘BBA Molecular Basis of Disease’ (čimbenik odjeka 5.4) prikazali su rezultate desetogodišnje kolaborativne studije koju su proveli u suradnji s Nacionalnim institutom za zdravlje Finske. Studija je uključila više od 14 000 ispitanika, a rezultati istraživanja sugeriraju da glikani mogu predvidjeti pojavu reumatoidnog artiritisa, što daje potpuno novo svjetlo u razumijevanju molekularnog mehanizma nastanka ove bolesti.

Tijekom desetogodišnjeg praćenja ispitanika poseban akcent je stavljen na detaljno mjerenje glikana vezanih uz imunoglobulin G u 179 osoba koje su tijekom istraživanja oboljele od reumatoidnog artritisa. Tom prilikom je pokazano da su oni promijenjeni više godina prije pojave prvih simptoma te da predstavljaju faktor rizika koji pridonosi razvoju bolesti. Obzirom da glikozilacija ima važnu ulogu u regulaciji imunosupresivne uloge imunoglobulina, ovo otkriće, (posebice niska IgG galaktozilacija) pozicionira glikozilaciju IgGa kao novu potencijalnu metu za razvoj novih terapijskih pristupa različitih upalnih bolesti.

Objavljeni rad “Low galactosylation of IgG associates with higher risk for future diagnosis of rheumatoid arthritis during 10 years of follow-up“ dostupan je na internetskoj stranici: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S092544391830098X

Reumatoidni artritis je teška, kronična, upalna bolest vezivnog tkiva koje se najviše očituje na zglobovima. U svijetu trenutno od reumatoidnog artritisa boluje više od 100 milijuna osoba, što predstavlja značajan javnozdravstveni problem. Proces započinje u sinovijalnoj membrani koja omotava zglob, tvoreći zaštitnu vrećicu ispunjenu tekućinom koja ima ključnu ulogu u prehrani hrskavice. Kod oboljelih od reumatoidnog artritisa, imunološki sustav ne prepoznaje vlastito tkivo te ga napada, posebice hrskavično tkivo, kosti i ponekad, unutarnje organe. U konačnici, ako se bolest ne liječi, upalni proces oštećuje zglobnu hrskavicu i uzrokuje deformaciju zglobova koja dovodi do trajne nesposobnosti za rad.

Rano predviđanje rizika iznimno važno kako bi se osoba na vrijeme liječila i prilagodila životne navike, te spriječila nastanak bolesti koje često završavaju smrtnim posljedicama. Promjene u glikanima javljaju se godinama prije prve pojave simptoma bolesti što omogućuje ranu dijagnostiku i preventivno djelovanje kako bi se razvoj bolesti odgodio ili potpuno izbjegao.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner