ZNANSTVENICI DOKAZALI Jedan od najstarijih primjeraka Kurana napisan je između 568. i 645. godine

facebook.com

Otkriven je jedan od najstarijih primjeraka religijske knjige Kuran, procijenjuje se kako je mogao biti napisan i za vremena života proroka Muhameda, piše livescience.com.

 

  • Radijacija ugljikovim izotopima je uobičajni postupak za otkrivanje starosti predmeta, fosila, kostura…

 

Znanstvenci sa Sveučilišta Birmingham u Velikoj Britaniji su Kuran, koji se nalazio u njihovoj knjižnici, podvrgli testu radijacije ugljikovim izotopima. Utvrdili su kako najstariji dio knjige, napisan na koži, potječe iz vremena između 568. i 645. godine.

Tekst je napisan tintom na koži  teleta, koze ili ovce na drevnom arapskom pismu Hijazi. Veći dio knjige napisan je i spojen s natpisima iz sedmog stoljeća. Radijacija ugljikovim izotopima je uobičajni postupak za otkrivanje starosti predmeta, fosila, kostura…

 

  • Znanstvenici su zaključili kako je ovaj tekst napisan najdulje od dva desetljeća nakom Muhamedove smrti

 

Vjeruje se kako je prorok Muhamed živio od 570. do 632. godine, božanska poruka u to vrijeme nije bila zapisana. Otkrivenja su se prenosila usmenom predajom i zapisivala u dijelovima na pergamentu, kamenu, koži, palminom lišću…

Kalif Abu Bakr, prvi vođa muslimanske zajednice nakon Muhamedova života, naredio je kako se svi kuranski spisi trebaju uvesti u oblik knjige. Završna verzija, kakvu imamo danas, uknjižena je oko 650. godine pod vodstvom Kalifa Uthmana ibn Affana.

Znanstvenici su zaključili kako je ovaj tekst napisan najdulje od dva desetljeća nakom Muhamedove smrti.

Komentiraj