Znanstvenica o Sputnjiku V: “Cjepivo je sigurno i uspješno, ali ključni su rezultati treće faze ispitivanja”

Znanstvenica s Instituta Ruđer Bošković Dragomira Majhen dio je međunarodnog odbora koji istražuje rusko cjepivo Sputnjik V, a u srijedu je za Dnevnik Nove TV otkrila što se zna o ruskom cjepivu.

Iako se ne zna točan podatak koliko je Rusa cijepljeno Sputnjikom V, znanstvenica je rekla da je ono sigurno i uspješno, no istaknula je da su u ovom trenutku zapravo relevantni rezultati treće faze ispitivanja.

“Osim uspješnosti i sigurnosti treba prilikom odobravanja provjeriti i kvalitetu proizvodnog procesa cjepiva, znači agencija koja odobrava cjepivo bi morala ipak otići u tvornicu i uvjeriti se da je proizvodnja na razini”, naglasila je Dragomira Majhen.

Na pitanje je li rusko cjepivo učinkovito protiv novih sojeva virusa, odgovorila je da to trenutno nije poznato, no smatra da će cjepiva kojima se raspolaže vjerojatno u nekoj mjeri zaštititi i od novonastalih varijanti.

“To se cjepivo daje u dvije doze. Ono što znamo je da je uspješnost ovog cjepiva iznad 92 posto”, rekla je znanstvenica i dodala da su nuspojave ruskog cjepiva poput vrućice, glavobolje, bola na mjestu gdje je primijenjeno za sada slične ostalim COVID cjepivima na tržištu.

Znanstvenica je otkrila da bi se ona najradije cijepila Johnson & Johnson, no, zaključuje, cijepit će se bilo kojim cjepivom koje bude dostupno kada dođe na red.

Komentiraj