Znanstveni savjet sve politiziraniji: Napad na Kolarića, on odgovorio

Lom u Znanstvenom savjetu Vlade, uzrokovan apelom 26 znanstvenika za strožim mjerama i potom nedorečenim prekidom Vladine suradnje s petoro njegovih potpisnika iz Znanstvenog savjeta, tone sve dublje u politiziranje, a pojedini članovi Savjeta počeli su  optuživati kolege za političku opstrukciju vladine borbe protiv pandemije koronavirusa.

Jedan član Znanstvenog savjeta blizak Stožeru civilne zaštite, u razgovoru za Nacional.hr u utorak poslije podne optužio je kolegu iz Savjeta, Branka Kolarića, da je dojavio novinarima kako je “premijer izbacio iz Savjeta” petoro članova koji su potpisali apel. “Prava istina je u tome da premijer u tome nije participirao, a predstojnik premijerova ureda Zvonimir Frka Petešić objasnio je danas na konferenciji za novinare što se dogodilo”, kazao je Nacionalov izvor.

Frka Petešić: “Premijer nije razriješio članove Znanstvenog savjeta, ali suradnja je otežana. Osjećao sam se izigrano”

Sugovornik Nacionala optužio je Kolarića, člana Savjeta i epidemiologa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), da je, odmah nakon posljednje sjednice Savjeta u subotu, na kojoj su usuglašene oštrije epidemiološke mjere, “nazvao Ivana Đikića i izložio mu što je dogovoreno kako bi on te mjere mogao napasti”. Dodao je kako je Kolarić nazvao novinare i rekao im da ih je “premijer izbacio iz Savjeta”.

Izvor Nacionala tvrdi kako na posljednjem sastanku Savjeta u subotu, na kojemu su mjere konačno usvojene, nitko nije imao primjedbe, te da je sastanak završio bez protivljenja novim mjerama. “Sljedeći dan, Zvonimir Frka Petešić u tisku čita apel da mjere nisu dobre, a među potpisnicima je i petoro članova Savjeta. Petešić je šokiran jer je preuzeo odgovornost, i mislio da je sve dogovoreno. Zvao je članove savjeta potpisnike apela, i rekao im kako smatra da to nije korektno. Rekao im je da smatra kako članovi Savjeta u javnosti trebaju nastupati jednoglasno, ili da onaj koji se ne slaže treba iz Savjeta istupiti i onda kritizirati Vladu koliko hoće”, prepričao je izvor Nacionala.

Prema njegovoj interpretaciji, epidemiolog Branko Kolarić je nazvao novinare i sadržaj sastanka prepričao Ivanu Đikiću, a učinio je to jer ima političkih ambicija, što je očito iz činjenice da je nedavno postao SDP-ov vijećnik u skupštini grada Zagreba. Štoviše, tvrdi izvor Nacionala, Kolarić je SDP-ov kandidat za ministra zdravstva u budućoj vladi, pa je “procijenio da je ovo pravi trenutak da krene rušiti Savjet i, preko njega, Vladinu strategiju borbe protiv koronavirusa, i to u ovako teškoj situaciji. To sigurno nije korektno”.

Branko Kolarić komentirao je za Nacional.hr tvrdnje tog izvora, ironizirajući nagađanje da želi biti ministar. “Kandidat za ministra zdravstva? Nemojte me potcjenjivati: u najmanju ruku premijer”, kazao je Kolarić Nacionalu.

Potom se uozbiljio. “Šalu na stranu, naravno da su ovakve insinuacije netočne i bile bi smiješne da nisu otužne. Od početka pandemije radim na suzbijanju štete i kontinuirano dajem javnu podršku protuepidemijskim mjerama. U javnim istupima vidljivo je da se zalažem za snažnije mjere, što je pogotovo važno u aktualnom razdoblju. Profesionalno mišljenje kao epidemiolog iznosim bez ikakve zadrške i fige u džepu te ne radim ništa iza leđa Stožeru i Vladi RH”, kazao je Kolarić Nacionalu.

“Jedina motivacija u svim profesionalnim aktivnostima mi je želja da ova pošast uzme što manje života, da zaštitimo one koje volimo. Situacija je jako ozbiljna i trebamo se fokusirati na smanjenje gubitaka u svakom smislu. Suzbijanje pandemije je od nacionalnog i globalnog interesa”, naglasio je. Sve je to bez sumnje točno, ali, premda svi suprotstavljeni tvrde to isto, očito je kako pozornost zdravstvenih stručnjaka sve više skreće s borbe protiv pandemije na međusobne obračune s političkom pozadinom.

Komentiraj