ZNALI SU RIMLJANI! Doživite rasplesano i gurmansko ljeto u Gradu Zrinskih

Autor:

FOTO: TZ Grada Čakovca PROMO

Istražite zašto su još stari Rimljani između Mure i Drave izgradili svoje odmorište, nekadašnji grad Aquama, te započnite ljetno opuštanje u Čakovcu gdje vas očekuje bogat kulturni program, brojni koncerti, ali i originalni međimurski specijaliteti

Provesti ljeto na užarenom asfaltu, nekako ne zvuči baš zanimljivo, zar ne?

Ne brinite, Čakovec je tu kako bi s vama ovog ljeta razbio taj mit i ispisao neku novu, drugačiju priču. Kao središte Međimurske županije, oduvijek se ponosi bogatom poviješću te možemo reći kako njegovo ime seže od dalekog 1. stoljeća kada je Rimljanima služio kao odmorište između dviju rijeka, Mure i Drave te je iz tog razloga nosio ime Aquama – vlažan grad. U 13. je stoljeću grof Dimitrius Csaky podigao “Čakov toranj” i time je naš grad zadobio ime Čakovec, koje i danas ponosno nosi. Svoj kulturni, vjerski i gospodarski razvoj zasigurno možemo reći da se veže uz plemićku obitelj Zrinski te ga danas od milja zovemo gradom Zrinskih. Knez Juraj Zrinski 1579. godine dodijelio je privilegiju stanovnicima podgrađa čakovečke utvrde i time otvorio put razvoju grada kao slobodnog trgovišta. Slobodnim kraljevskim gradom proglašen je 1848. te dobiva prvu željezničku prugu u Hrvatskoj, električnu rasvjetu, telefonsku centralu i generira snažan industrijski razvoj. 29. svibnja Čakovec obilježava svoj Dan grada.

Šaroliki mirisi iz različitih gastro kutaka mamit će vas da u jednom od njih napunite baterije za nastavak istraživanja Čakovca. FOTO: TZ Grada Čakovca PROMO

Činjenica je da vam ne možemo ponuditi paket “sunca i mora”, ali svakako vam možemo ponuditi sunce te unutarnje i vanjske bazene koje možete zaokružiti odlaskom na obližnji mini golf teren. Zaigrati tenis na terenima jednog od najstarijih klubova u Hrvatskoj, TK “Franjo Punčec”, nešto je što baš ne možete svugdje. Kako ćete prolaziti gradom, tako će vas u stopu pratiti legenda o “Pozoju – čakovečkom zmaju” koji spava ispod grada. Njegova se glava nalazi ispod Starog grada, dok se tijelo i rep protežu do Crkve sv. Nikole. Šaroliki mirisi iz različitih gastro kutaka, mamit će vas da u jednom od njih napunite baterije za nastavak istraživanja. Preporučujemo vam posjet Crkvi sv. Nikole u samom centru grada kao i Crkvi sv. Antuna Padovanskog na čakovečkom jugu, udaljenom od centra svega 15 minuta hoda kroz male i skrivene uličice našega grada. Daljnjim koracima proći ćete i pored zgrade Doma sindikata, koja je 1903. godine bila sjedište Čakovečkog udruženja trgovaca, kasino, dvorana za ples i društvene igre te čitanje. Neizostavni dio vašeg putovanja svakako je bijeg od gradske vreve u mirnu i zelenu oazu koja se pruža niz Perivoj Zrinski, a nalazi se u samom centru grada. Šetnjom kroz krošnje Perivoja, preporučujemo vam zaustavljanje u suvremenom i inovativnom Muzeju Međimurja Čakovec, koji će vas na trenutak odvesti u osjećaj “kak je negda bilo”. Svoje dojmove povežite u uspomensku priču uz kavicu u ozračju starih zgrada gdje će ispijanje rutinske kave zadobiti poseban i novi šarm.

Izbjegnite gužve na cestama, borbu za mjesto na plaži i dođite kod nas. Dođite u Međimurje, dođite u Čakovec. U grad koji svojom kulturno – povijesnom baštinom, gastro i eno ponudom, zajedništvom te šarolikim cjelogodišnjim programom za sve generacije, spaja ljude. U grad koji će brzo postati vaš idealan bijeg od stvarnosti.

‘Porcijunkulovo – Čakovečko proštenje’ već godinama mnogim atrakcijama privlači sve generacije u Čakovec, gdje se možete osvježiti i u gradskim bazenima. FOTO: TZ Grada Čakovca PROMO

Ljetna događanja:

Čakovečko ljeto, 20. 6. – 20. 7. 2024.

Čakovečko ljeto još iz 80 – tih godina privlači sve generacije na druženje kroz plesne performanse, kazališne predstave, izložbe, igre za djecu, koncerte na Trgu Republike te promenadne koncerte kod Fontane u Perivoju Zrinskih. Manifestacija je to koja predstavlja završetak radnog dijela godine i početak ljetnog opuštanja među krošnjama Perivoja Zrinski te podno zvjezdanog neba. Stoga, požurite, isplanirajte i ovog ljeta budite dio priče Čakovečkog ljeta.

Porcijunkulovo, 1. – 5. 8. 2024.

“Porcijunkula – Gospa od Anđela”, blagdan je kojeg vežemo uz obraćenje sv. Franje Asiškog te je sukladno tome nastalo i “Porcijunkulovo – Čakovečko proštenje”. Ono je spoj vjere, tradicije i veselja koje već godinama privlači sve generacije u Čakovec. U tim se danima obitelji, prijatelji i neznanci povezuju više nego inače, okupljaju se u Crkvama, zajedničkim ručkovima, događanjima i njeguju svoju tradiciju. To je vrijeme kada se našim gradom širi cijeli spektar boja prožet veselo ispisanim notama koje kreiraju glazbu koja izmamljuje osmijeh na lica, puni naša srca i kreira uspomene koje želimo obnavljati. Kroz nekoliko zona po cijelom gradu, Porcijunkulovo pruža odabir za svakoga po nešto. Zona tradicije i starih zanata kroz prezentaciju lokalnih običaja i gastronomske ponude prenosi našu baštinu znatiželjnim prolaznicima te je tako čuva i njeguje. Urbana zona poziva na kreiranje i dijeljenje priča kroz gradsku vrevu, dobru glazbu, bogatstvo okusa i čašicom omiljenog napitka. Komercijalna zona velikom i glavnom koncertnom binom donosi jedna od najpoznatijih imena glazbene scene. Park zona pruža nam povijesni pogled kroz razne povijesne priče, kušanje vrhunskih vina naših međimurskih enologa, razigranu dječju zonu prepunu radionica i predstava te kutka među krošnjama podno lampica uz glazbene note i gastronomske užitke. Porcijunkulovo je manifestacija koja će vam zasigurno napuniti baterije za kasnije.

‘Čakovec vikend’ cijele godine od četvrtka do nedjelje nudi glazbene i kino sadržaje, kazališne i plesne performanse, sve začinjeno i gurmanskom ponudom. FOTO: TZ Grada Čakovca PROMO

Čakovec vikend – cjelogodišnje događanje

“Čakovec vikend” spoj je svih događanja koje Čakovec nudi od četvrtka do nedjelje. Tako u programima možete pronaći odlične glazbene sadržaje, kazališne i plesne performanse, kinoprojekcije u starinskom ozračju Centra za kulturu, gastronomske ponude diljem grada, radionice, programe za djecu, Pub kvizove, sportske aktivnosti i mnoštvo drugih aktivnosti. Čakovec vikend nudi za svakoga ponešto i zasigurno ćete pronaći baš onaj pravi spoj događanja za sebe. Program se objavljuje svake srijede točno u podne na službenim društvenim profilima te internet stranici Turističke zajednice grada Čakovca.

I stoga, povežimo se putem Facebooka (VisitČakovec) te Instagram profila (visitcakovec_com) i vidimo se, a gdje drugdje nego u Čakovcu!

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.