ZNAKOVITI TAJMING ‘Odluka Vrhovnog suda protiv Zovka pokušaj destabilizacije HND-a’

Autor:

Zagreb, 14.05.2024. - Konferencija za medije Hrvatskog novinarskog društva (HND) na kojoj su upozorili javnost na 'opasne nasrtaje predstavnika Domovinskog pokreta na tjednik "Novosti" èije gašenje ta stranka otvoreno zagovara'. Na fotografiji predsjednik HND-a Hrvoje Zovko. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

HINA/Lana SLIVAR DOMINIĆ

Hrvatsko novinarsko društvo ocijenilo je da je odluka Vrhovnog suda, koji je preinačio raniju presudu o nezakonitom otkazu predsjedniku HND-a Hrvoju Zovku na Hrvatskoj radioteleviziji, pokušaj destabilizacije krovne novinarske organizacije.

“HND drži duboko pogrešnom odluku Vijeća Vrhovnog suda, donesenu 10. travnja ove godine pod predsjedanjem Đure Sesse, kojom je preinačena presuda kojom su niži sudovi bili utvrdili da je odluka Hrvatske radiotelevizije iz 2018. o izvanrednom otkazu ugovora o radu Hrvoju Zovku, predsjedniku HND-a i tada izvršnom uredniku HTV4, bila nezakonita, a otkaz nedopušten“, priopćila je novinarska udruga.

Udruga podsjeća da je Vrhovni sud zaključio kako verbalni sukob Zovka i nadređene urednice Informativno medijskog servisa HRT-a Katarine Periše Čakarun predstavlja “napad na poslodavca, vrijeđanje, kao i napad na čast i ugled poslodavca” te da je stoga riječ o osobito teškoj povredi obaveza iz radnog odnosa.

HND znakovitim smatra tajming donošenja ove presude, ocjenjujući da je ona donesena nakon novinarskog prosvjeda protiv izmjena Kaznenog zakona, odnosno Lex AP-a 31. siječnja ove godine, a koji je postao jedna od glavnih političkih tema.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko ponovno je dobio otkaz na HRT-u

Zovko je dobio otkaz na HRT-u u rujnu 2018. nakon što je razgovor s njemu nadređenom urednicom Perišom Čakarun, od koje je tražio da ga razriješi uredničke dužnosti zbog cenzure, eskalirao u sukob.

Na temelju iskaza svjedoka zaposlenih na HRT-u i zagrebački Općinski sud i riječki Županijski sud zaključili su u svojim odlukama kako u sukobu Zovka s nadređenom urednicom nije bilo nasilničkog ponašanja ni prema njoj niti prema drugim radnim kolegicama pa stoga ni valjanog razloga za izvanredni otkaz.

HRT dosad izgubio sedam sudskih postupaka protiv Zovka

HRT je protiv Zovka od 2019. do 2022. godine izgubio sedam sudskih postupaka.

HND ističe da je presuda Vrhovnog suda puna nelogičnosti s obzirom na to da je sudsko vijeće u potpunosti ignoriralo ključne okolnosti događaja, kao i iskaze samih svjedoka.

HRVOJE ZOVKO: ‘Bačić i HRT najavom otkaza nastavljaju maltretirati mene i moju obitelj, ali ja ih se ne bojim’

“Sve to za razliku od dvije sudske instance koje su pri donošenju svojih presuda, a nakon izvođenja dokaza, presudile kako sud, na temelju činjeničnih utvrđenja, zaključuje da je došlo do narušene komunikacije između tužitelja i njemu nadređene osobe, ali da je riječ o opsegu koji ne može biti razlog za izvanredni otkaz ugovora o radu”, navodi HND.

Novinarska udruga posebno ironičnom ocjenjuje činjenicu koja, kako ističe, potvrđuje pravu pozadinu ovih procesa – da na HRT-u “i dalje bezbrižno sjedi i prima plaću smijenjeni ravnatelj Kazimir Bačić, USKOK-ov optuženik zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela trgovanja utjecajem, a u čijem je mandatu i počela hajka na Zovka“.

HND najavljuje da će Hrvoje Zovko osporiti presudu Vrhovnog suda ustavnom tužbom te da će nastaviti pravnu bitku pred Ustavnim sudom.

ZOVKO “Otkaz sam dobio nezakonito i to ću dokazati na sudu”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.