Zmajlović objasnio Restartov plan digitalizacije

Bivši SDP-ov ministar i gradonačelnik Jastrebarskog Mihael Zmajlović u ponedjeljak je u ‘Novom danu’ N1 televizije govorio o novom planu Restart koalicije i jednom od njegovih najvažnijih dijelova – digitalizaciji.

“Digitalna tranzicija je nužna, to nije parola. Država je pokazala u koronakrizi da se u kratkom vremenu može nešto učiniti. Javni servisi poput Fine i Porezne uprave, koje su dopuštale određenu digitalnu korespondenciju, ipak su davali napomene da će sve dokumente trebati naknadno i dostaviti. To znači da nije došlo do stvarne promjene”, rekao je Zmajlović i dodao da je Restart koalicija napravila strategiju digitalne transformacije Hrvatske u suradnji s nizom IT stručnjaka.

Dodaje da je ideja ransparentnost kroz digitalizaiju kako bi se smanjula korupcija. “Obvezali smo se da ćemo imati ključne pokazatelje uspješnosti. Dokument su izradili IT stručnjaci, gospodarstvenici među kojima i Marko Rakar, Zvonimir Mršić… Ne radi se o parolama, nego konkretnim mjerama i dokument pokazuje da Restart razumije što u kratkom roku treba učiniti”, objasnio je.

Kaže da je želja uvesti i e-referendume i e-peticije. “E-referendum je moguće realizirati već u prvoj godini mandata. Naveli smo koje stvari bi odradili u prvoj, a koje u drugoj, trećoj i do kraja mandata. Neke stvari jesu kompleksne i zahtijevaju veći angažman i vrijeme, ali niz aplikacija “jedan klik” se mogu napraviti. Ne pokušavamo uanprijediti ono što nije moguće unaprijediti”, kaže Zmajlović.

Komentiraj