Zmajlović: Prozivke iz Fonda za zaštitu okoliša spin su HDZ-a i Mosta

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Bivši ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović (SDP) opovrgnuo je u utorak da je kao ministar nerealno planirao natječaje i javne pozive za energetsku obnovu kuća i zgrada i tako napravio manjak u proračunu Fonda za zaštitu okoliša , a HDZ i Most prozvaoda zbog njihove nesposobnosti iz EU nije povučeno 100 milijuna eura za energetsku učinkovitost.

Fond je od Vlade u utorak zatražio suglasnost za odobrenje prekoračenja u iznosu od 100 milijuna kuna radi rješavanja trenutne likvidnosti, a njegov v.d. direktor Ljubomir Majdandžić na konferenciji za novinare rekao je kako je to zbog toga što su njegov prethodnik Sven Mueller i bivši ministar Zmajlović u 2015. nerealno planirali natječaje i javne pozive za energetsku obnovu kuća i zgrada te time opteretili proračun Fonda sa 750 milijuna kuna za ovu i sljedeću godinu.  Zmajlovića i Muellera za neodgovorno poslovanje prozvao je i ministar zaštite okoliša u tehničkoj Vladi Slaven Dobrović.

Zmajlović to naziva “šupljom pričom” i “spinom HDZ-a i Mosta kojeg nažalost skupo plaćaju građani”.

Smisao rada čelnika Fonda za zaštitu okoliša je osigurati nesmetano poslovanje kroz kvalitetno planiranje i balansiranje prihoda i rashoda, navodi Zmajlović u svome reagiranju te dodaje da Fond postoji kako bi ubirao sredstva od “onečišćivača” i plasirao ih u projekte građana, poslovnog i javnog sektora, projekte koji ostvaruju energetske uštede, smanjuju onečišćenje, povećavaju produktivnost i konkurentnost.

“Kako je to direktor Fonda planirao poslovanje ako je evidentno da su zahvaljujući smanjenju parafiskalnih nameta poduzetništvu i građanima koje je omogućila prethodna Vlada prihodi manji za 200 milijuna kuna, a nastavilo se trošiti isto kao i prije? Zašto direktor Fonda nije smanjio rashode i nastavio reformu sustava gospodarenja otpadom i smanjio isplate koncesionarima u milijunskim iznosima?”, pita Zmajlović.

Umjesto da je nastavila reformu, ističe bivši ministar zaštite okoliša, Vlada HDZ-a i Mosta poništila je natječaje čija je svrha bila liberalizirati tržište, povećati efikasnost i jednom za svagda onemogućiti pogodovanje pojedincima.

“Da stvar bude gora, poništenjem natječaja i činjenicom da su koncesije izdane pred deset godina istekle, stvorili su potpuni kaos na tržištu – sad je sve siva zona i nastaju silni troškovi. Tko će to platiti?”, pita dalje bivši ministar.

Naglašava da je iz EU trebalo povući 100 milijuna eura za energetsku učinkovitost – “eura, ne kuna” – što je osigurano u Operativnom programu Kohezija i konkurentnost (2014-2020) te poručuje: “Jedino i isključivo zbog njihove nesposobnosti to nije učinjeno i to je jedini pravi razlog zašto građani ove godine ne mogu dobiti novac za obnovu fasade, za solare, za krovišta, za uređaje i vozila”.

Drži da “nije nikakva drama dostojna pressice” ako je istina da se Fond kratkoročno zadužuje zbog uravnoteženja tijeka novca unutar godine, nego uobičajeni poslovni događaj.

Jer to znači, objašanjava, da se radi o premošćivanju do dolaska prihoda koji se očekuju u drugom dijelu godine. “A to pak znači da se ne može govoriti ni o kakvom minusu u blagajni, već o jeftinom spinu HDZ-aa i Mosta kojeg nažalost skupo plaćaju građani”, zaključuje Zmajlović.

Komentiraj