Zmajlović: Od 23. rujna novi poticaji za kupnju električnih i hibridnih vozila

FaH

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u subotu je u Jastrebarskom najavio kako će građani i tvrtke od 23. rujna ponovno moći kupovati električna i hibridna vozila uz bespovratne državne poticaje.

“U dvije akcije koje smo do sada proveli odobreno je gotovo 34 milijuna kuna poticaja za kupnju 946 električnih i hibridnih vozila. Zbog velikog zanimanja građana i tvrtki odlučili smo ponoviti akciju. Od 23. rujna građani i tvrtke moći će ponovno kupovati električna i hibridna vozila uz bespovratne državne poticaje. Osigurali smo ukupno 7,5 milijuna kuna poticaja od čega je 5,5 milijuna kuna namijenjeno za građane, a 2 milijuna kuna za tvrtke”, rekao je Zmajlović, a njegovu izjavu u priopćenju prenosi resorno Ministarstvo.

Povodom nadolazećeg Europskog tjedna mobilnosti od 16. do 22. rujna, u Jastrebarskom su u subotu predstavljeni projekti koje taj grad provodi u području energetske učinkovitosti, zaštite okoliša i prirode, pri čemu su prezentirani novi javni gradski električni bicikli.

 

 

  • Ukupno je ove godine kupljeno tri puta više električnih vozila, njih 179, dok ih je lani bilo 53, navode u Ministarstvu.

 

Ministar Zmajlović, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Muller i gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel obišli su Perivoj dvorca Erdödy te su isprobali nove javne električne bicikle.

Tom prigodom Zmajlović je najavio nastavak projekta električnih i hibridnih vozila, koji se provodi u skladu s Trećim Nacionalnim akcijskim planom energetske učinkovitosti RH za razdoblje od 2014. do 2016. i u skladu s EU ciljevima smanjenja stakleničkih plinova.

Sven Muller rekao je da poticaji iznose do 40 posto vrijednosti vozila, odnosno do maksimalno 70.000 kuna za kupnju električnih vozila, do 50.000 kuna za hibridna plug-in vozila, a do 30.000 kuna za hibridna vozila. Od ove godine se, dodao je, sufinancira i kupnja električnih skutera, motocikla i četverocikala za koje se mogu dobiti poticaji od 7.500 do 30.000 kuna, dok tvrtke mogu dobiti do 700.000 kuna.

Na javnom pozivu lani je s 15,5 milijuna kuna poticaja kupljeno 440 električnih i hibridnih vozila, a na javnom pozivu ovog proljeća odobreno je 18,5 milijuna kuna za kupnju 506 takvih vozila. Ukupno je ove godine kupljeno tri puta više električnih vozila, njih 179, dok ih je lani bilo 53, navode u Ministarstvu.

Komentiraj