Zmajlović: “Koalicija SDP-a i HSS-a u Zagrebačkoj županiji više ne postoji”

Predsjednik SDP-a Zagrebačke županije Mihael Zmajlović izjavio je u srijedu da koalicija SDP-a i HSS-a, koja je u svibnju zajednički izašla na lokalne izbore, u toj županiji više ne postoji te je osudio potez HSS-a koji se “prodao HDZ-u” radi fotelje u županiji.

“Ovo što su napravili (predsjednik HSS-a) Krešo Beljak i (predsjednica HSS-a Zagrebačke županije) Martina Glasnović neka njima bude na sud i sramotu”, kazao je Zmajlović na konferenciji za medije u Samoboru, izvijestili su iz te stranke u priopćenju.

Kraj lokalne koalicije SDP-a i HSS-a Zmajlović je najavio nakon što je prošlog utorka skupština Zagrebačke županije konstituirana iz trećeg puta tako da je većina u skupštini Zagrebačke županije dala podršku HSS-ovki Martini Glasnović kao kandidatkinji za predsjednicu Skupštine.

Međutim, kako HSS podršku za svoju kandidatknju nije u pregovorima dobio od koalicijskog partnera SDP-a, dogovorili su je s HDZ-om, Nezavisnom listom Stjepana Kožića i njihovim partnerima.

Iako su iz HDZ-a i HSS-a tom prilikom istaknuli da se ne radi o koaliciji, već o suradnji, Zmajlović je istaknuo da se radi upravo o tome, jer HDZ bez HSS-a ne bi nikada sastavio većinu.

Smatra da je HSS imao puno bolji izbor jer se većina mogla sastaviti od oporbenih stranaka, ali ga nije htio te da će “zbog toga će snositi konzekvence“. Zmajlović je dodao kako je istina da je mogućoj oporbenoj koaliciji bilo više stranaka, od Fokusa, Domovinskog pokreta, pa do SDP-a i HSS-a, ali da im je zajednički cilj bio maknuti s vlasti kriminalan i koruptivan HDZ.

Istaknuo je i da su Beljak i Glasnović tim potezom “pljunuli Samoborcima u lice” jer su pokazali da im je više od Samobora i njihove suradnje stalo do fotelje u županiji i trgovine s HDZ-om”.

Mijenjanje strana

Predsjednica samoborskog SDP-a Sanja Horvat Iveković istaknula je da među biračima i članovima SDP-a vlada veliko nezadovoljstvo nakon što je HSS “promijenio stranu”.

“To je nož u leđa, ali i najgora politička prostitucija zbog svega za što se HSS godinama zalagao”, poručila je i ustvrdila da ni HSS-ovci nisu zadovoljni takvom odlukom stranke jer su neki od istaknutih samoborskih članova HSS-a već izašli iz stranke.

Na novinarsko pitanje kako će se raskid koalicije SDP-a i HSS-a odraziti na većinu u Gradskoj skupštini Samobora, koju čine SDP, HSS i još jedna zastupnica, Horvat Iveković je odgovorila da je povjerenje SDP-a prema HSS-u narušeno. Najavila je da da će SDP o daljnjim koracima odlučiti na stranačkim tijelima.

“SDP će donijeti odluke vodeći računa o interesima građana i grada Samobora o čemu će pravovremeno obavijestiti javnost”, kazala je.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]