‘ZLOČINI U OLUJI ODGOVORNOST SU SVIH NAS’: Prosvjed aktivista u Zagrebu

Deset aktivista iz Zagreba, Sarajeva i Beograda okupilo se u ponedjeljak na Trgu Bana Jelačića na 24. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije (VRO) Oluja kako bi poručili hrvatskoj javnosti da postoje i srpske žrtve i prognanici te zločin s hrvatske strane koji još uvijek nije procesuiran.

“Suosjećamo sa svim žrtvama i pamtimo 05.08.1995. – 05.08.2019. zločini u Oluji su odgovornost svih nas. Sve za mir, zdravlje i znanje, ništa za naoružanje!”, poruka je koju su poslali aktivisti. Deset aktivista razvilo je ispred spomenika banu Jelačiću na glavnom zagrebačkom trgu crni transparent s bijelim natpisom: “Odajmo počast svim žrtvama – Zločini u Oluji su odgovornost svih nas”.

Poručili su kako žele upozoriti da ‘pobjeda koja se slavi ovih dana nije neupitna, nije tako veličanstvena, da je umrljana zločinom za kojeg nitko nije kažnjen ni procesuiran’.

Okupljanje je prošlo mirno, a nekolicina građana koja se zatekla na glavnom zagrebačkom trgu upustila se u raspravu s aktivistima s tvrdnjama kako je Hrvatska bila napadnuta iz Srbije, a ne obratno.

Komentiraj