Jedan od glavnih financijera najveće islamističke stranke u Bangladešu osuđen na smrt za ratne zločine počinjene u 1970-ima, pogubljen je u subotu vješanjem, priopćilo je ministarstvo pravosuđa.

Mir Quasem Ali, bogati magnat koji je financirao stranku Jamaat-e-Islami, proglašen je krivim na kontroverznom sudu za ratne zločine počinjene tijekom rata za odcjepljenje od Pakistana 1971. Njegovo smaknuće težak je udarac za planove te islamističke stranke.

Taj šezdesettrogodišnjak pogubljen je vješanjem u zatvoru u Gazipuru, 40 km sjeverno od Dhake. Policija je prije smaknuća iz straha od nasilja poduzela “najveće mjere sigurnosti”, mobiliziravši tisuću policajaca.

Šestero oporbenih čelnika, svi iz stranke Jamaat-e-Islami, osuđeno je dosad na smrt vješanjem zbog ratnog zločina otkako je vlada premijerke Sheikhe Hasine 2010. uspostavila taj sporni sud.

Mir Quasem Ali je po optužnici tijekom rata bio jedan od vođa propakistanske milicije na jugu zemlje, nakon čega je postao poslovni čovjek.

Pošto mu je bangladeški Vrhovni sud u utorak odbio žalbu, Ali nije htio tražiti predsjedničko pomilovanje jer bi morao priznati krivnju.

“Uvijek je tvrdio da je nedužan”, rekla je za AFP njegova kći Tahera Tasnim, dodajući da je njezin otac optuživao “represivnu vladu da ubija (islamističke čelnike) ne bi li izbacila islam iz društva i iz zemlje”.

Komentiraj