ZLATKO DALIĆ ZA TEMPO: ‘Vezni red nije na razini iz Rusije, ali i dalje su svi u vrhunskoj formi’

Autor:

08.06.2024., Lisabon, Portugal - Prijateljska nogometna utakmica izmedju Portugala i Hrvatske uoci odlaska na EURO 2024.  Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Igor Kralj/PIXSELL

Hrvatska nogometna reprezentacija odigrat će u subotu, 15. lipnja, u Berlinu prvu utakmicu na Europskom prvenstvu, protiv Španjolske. Izbornik Zlatko Dalić za Tempo govori o stanju u nacionalnoj vrsti

Nakon srebra na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018., bronce na SP-u u Kataru 2022. i finala Lige nacija 2023., hrvatska nogometna reprezentacija će u subotu, 15. lipnja, odigrati prvu utakmicu na Europskom prvenstvu u Njemačkoj i to protiv Španjolske, nakon čega slijede utakmice protiv Albanije i Italije. Izbornik Zlatko Dalić ovog će puta imati u reprezentaciji pomlađeni zadnji red, nikada stariji vezni red i napad u kojem će se igrati s „lažnom“ devetkom. O svemu tome razgovarali smo s Dalićem tijekom priprema reprezentacije u Rijeci.

TEMPO: Prije Svjetskog prvenstva u Kataru 2022. reprezentacija je igrala odlično, došla do poluzavršnice Lige nacija, na čemu su se temeljila optimistička nadanja za SP. Na čemu se temelji optimizam pred Europsko prvenstvo u Njemačkoj?

Uvijek moramo biti optimisti. Ja sam, naravno, optimist, ali ne želim stvarati veliku euforiju, velika očekivanja, jer to nije dobro. Sve ono što smo radili posljednjih šest i pol godina daje nam vjeru, daje nam optimizam, da možemo napraviti dobre stvari. Međutim, moramo biti realni, korektni, sagledati koliko je drugih reprezentacija s realnim podlogama za optimizam, s vrhunskom kvalitetom, vrhunskom infrastrukturom, ligama koje su fenomenalne. Mi želimo biti dobri, kvalitetni, ali i realni, jer ne moramo mi biti reprezentacija koja uvijek dolazi do završnice velikih turnira. Znači, optimizam postoji, optimizam je dobar, optimizam je realan, ali realna je i situacija da imamo 10 reprezentacija koje računaju na vrhunski plasman.

Zlatko Dalić s izbornicima protivničkih reprezentacija, Lucianom Spallettijem, Sylviom Mendesom i Luisom de la Fuenteom. FOTO: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

TEMPO: Ovo je prvo prvenstvo na kojem najjači dio reprezentacije, vezni red, čine igrači s 30 i više godina. Koliko se vi morate taktički prilagoditi njihovim godinama? Modrić ima 38 godina, Brozović 31, je li mu igranje u Saudijskoj Arabiji snizilo kvalitetu igre?

Tu mi nećemo puno toga mijenjati. Oni su i dalje na vrhunskoj razini. Činjenica je da oni imaju šest godina više nego što su imali u Rusiji, što sigurno djeluje na njih. Nije to ona razina na kojoj su oni tada bili, ali su i dalje u vrhunskoj formi, igraju dobro. Da je bilo tko bio od njih bolji, kvalitetniji, da je to netko zavrijedio, izbacio bih ih iz reprezentacije. No oni svojim izvedbama dokazuju kvalitetu. Kovačić je došao do Manchester Cityja, najboljeg kluba na svijetu, Modrić je i dalje nositelj igre u Realu, Brozović je otišao u Saudijsku Arabiju, što je sigurno malo umanjilo njegovu kvalitetu i njegove izvedbe. Poznavajući Brozovića i ono što on daje za reprezentaciju, ne sumnjam da će biti pravi. On će uvijek istrčati svojih 12, 13 kilometara, dat će ono što uvijek daje, iako razina jest malo niža. No dolaze oni mlađi koji će nadopuniti njihove nedostatke. Imat ćemo dobru priču jer ćemo miksati starije i mlađe. Naravno da to nije razina onog što je bilo u Rusiji. Pogledajte SP u Rusiji, imali smo igrače iz Reala, Barcelone, Juventusa, Intera, Bayerna, što je bila okosnica reprezentacije. Činjenica je da to sada nije tako. Tada smo iz hrvatske lige imali samo jednog igrača, sada ih imamo više.

TEMPO: Jeste li razgovarali otvoreno s Modrićem, jeste li mu rekli da, ako u 80. minuti više neće moći, slobodno to kaže i bit će zamijenjen? Znamo koliko Modrić znači reprezentaciji, ali znamo i što znači 38. godina u turnirskom načinu igre, gdje nema previše vremena za odmor.

Modrić i ja tako funkcioniramo ovih šest i pol godina. Uvijek razgovaramo, dogovaramo se, tako će biti i sada. Sve što se Modrić i ja dogovorimo bit će poštovano. Modrić opet igra sjajno, nema nikakve bojazni oko toga što će on i kako pokazati na terenu. Njegov dolazak u reprezentaciju velik je motiv svima nama kao i njemu samome. Oko toga nema nikakvih drugačijih razmišljanja u odnosu na ono što je bilo do sada.

‘Modrić opet igra sjajno, nema nikakve bojazni oko toga što će on i kako pokazati na terenu. On i ja razgovaramo i dogovaramo se već šest i pol godina’

TEMPO: Ponekad kod igrača u tim godinama glava hoće, ali tijelo ne može pratiti igračeve želje.

Nisam vidio da je to kod Modrića problem.

TEMPO: To je pitanje povezano s prevelikim brojem utakmica, pri čemu su igrači strašno „izraubani“, a onda izloženi i ozljedama. Kako se taj sustav velikog broja utakmica, koji umara igrače, može odraziti na hrvatsku reprezentaciju?

Činjenica je da su igrači zaista preopterećeni, da se tijekom sezone odigra od 65 do 70 utakmica, što je jako puno, naročito u slučaju vrhunskih igrača i vrhunskih klubova. To je, za sve njih, jedan mali problem. Vidjeli smo da se zato skraćuju pripreme, da više nema onih priprema kakve su bile u vrijeme kada sam bio igrač i kada smo se „ubijali“ na pripremama. Sada se sve radi drugačije. Igrači imaju puno bolje uvjete za regeneraciju, rekuperaciju, dolaze svježiji, sve je to na puno većoj razini. Dakle, sve se čini da se igračima olakša i omogući što kvalitetniji, što bolji, što brži oporavak. Činjenica je da Euro dolazi nakon vrlo teške sezone. Igrači su 11 mjeseci bili u pogonu i oni bi sada bili najsretniji da odu svojim kućama, da odmaraju sa svojim obiteljima, da imaju mjesec dana pauze. No dolazi Euro. S druge strane, znaju da tu dolaze u svoje okruženje. Sve to jest teret, ali imali smo SP u Kataru koji je bio usred sezone. To je bilo jako dobro pogođeno, igrači su bili na vrhuncu svoje snage, svoje moći, svoje forme. Ovo je sada malo drugačije i zato je bitno znati pripremiti ekipu za ovaj Euro. Nema potrebe da ih „satiremo“ treninzima i velikim zahtjevima, ovdje je puno bitniji odmor, regeneracija, oporavak, a tek onda rad pred utakmice. Dakle, ovdje je bitno kako ih odmoriti, kako ih regenerirati i kako ih pripremiti za nove napore. Svima smo, po završetku sezone, dali par dana odmora. Zato se i skupljamo u nekoliko navrata jer je ponekad odmor najvažniji.

Vezni red koji čine Marcelo Brozović, Luka Modrić i Mateo Kovačić još uvijek je najveća snaga hrvatske reprezentacije. FOTO: Igor Soban/PIXSELL

TEMPO: Hrvatska je nedavno osvojila turnir u Egiptu na kojem je Lovro Majer igrao odlično, što je ponovio u utakmici protiv Sjeverne Makedonije. Istovremeno, on je imao turbulentnu klupsku sezonu u Wolfsburgu.

To je ta smjena generacija do koje dolazi, pri čemu mi moramo tim mlađim igračima davati šansu, a na njima je da je iskoriste. Majer je u reprezentaciji zaista igrao jako dobro. U klubu je drugačija situacija, klub ima 25 vrhunskih profesionalaca, pri čemu na istoj poziciji postoje dvojica ili trojica igrača. Treneri tada kalkuliraju, gledaju što je dobro za klub u određenoj situaciji. Trener je s igračem svaki dan i zna u kakvom je stanju. Temeljem toga treneri u klubovima vide ono što im treba i tako slažu priču. I zato nije čudno što neki naši igrači ne igraju stalno, mijenjaju ih, to je zato što klubovi imaju puno igrača. Trener vrti igrače onako kako njemu to odgovara, nitko više ne mora biti standardan u momčadi. Puno je više igrača, puno je više izbora, treneri kalkuliraju.

TEMPO: Za razliku od veznog reda, reprezentacija je pomladila zadnju liniju. Kako izgleda taj spoj mladosti i iskustva, zadnje i vezne linije, kakav je odnos mladih spram iskusnih?

Mislim da je to sjajno posloženo, a dokaz tome su naši rezultati i uspjesi koje postižemo. Volio bih da mlađi izbace starije u veznom redu, ali oni su još uvijek neprikosnoveni i na visokoj razini tako da tu nema bojazni. Mlađim igračima situacija je sjajna jer imaju ove, kako ih mi zovemo, senatore, kao što su Modrić, Brozović, Perišić, Vida, Kramarić, pa i Kovačić. Oni uče od njih. Kada uz sebe u timu imaš takve primjere, i ti ćeš biti puno bolji, puno ćeš brže shvatiti neke stvari i primijeniti jer gledaš vrhunske profesionalce koji su ostvarili sjajne rezultate. Tako je i taj spoj mladih i starijih jako dobar.

TEMPO: Navodili ste primjer Gvardiola kojeg ste s 19 godina uveli u reprezentaciju i otrpjeli njegovu grešku na Europskom prvenstvu prije tri godine protiv Španjolske, da biste sada imali jednog od najboljih obrambenih igrača na svijetu. Imate li taj princip prema svim mladim igračima, jeste li spremni otrpjeti poneke greške?

Ako imate kvalitetu, ako prepoznate mladog igrača, onda on mora dobiti šansu. Mi mu tu šansu moramo dati, ali moramo otrpjeti greške. Nitko nije postao igrač a da nije griješio, da nije napravio neke stvari koje nisu dobre. Ako taj igrač ne dobije šansu, onda ni neće ništa pokazati. Ako je dobije, on će pogriješiti, kao Gvardiol na Europskom prvenstvu. Igrao je lijevog beka, napravio je dvije, tri greške koje su nas koštale utakmice, ali to mu se ne smije zamjeriti. Mora se procijeniti igrača i onda ga gurati. Oni tada stasaju, ali je bitno da uče na svojim greškama. Bez toga se mladi igrači ne mogu dobiti.

‘Euro dolazi nakon vrlo teške sezone. Nema potrebe da ih ‘satiremo’ treninzima i velikim zahtjevima, puno su bitniji odmor i regeneracija’

TEMPO: Kada spominjemo zadnju liniju, kako se postaviti prema Borni Sosi i Josipu Šutalu, koji su lani potpisali za Ajax koji nije imao dobru sezonu i gdje su oni bili kritizirani zbog svojih igara. Kako se postaviti prema reprezentativcima koji su dokazani, ali su u klubu imali nešto slabiju sezonu?

Treba im pomoći, treba im dati ruku da se iz toga iščupaju. Nije lako kada velik klub kao što je Ajax ima turbulentnu sezonu, dolazi do velikog pritiska medija i navijača, tada se te igrače ne smije „ubiti“, već im treba dati šansu da se kroz reprezentaciju opet vrate. Šutalo je u reprezentaciji igrao pet, šest važnih utakmica u paru s Erlićem i svaku utakmicu je bio dobar. Mi im u reprezentaciji nastojimo dati povjerenje, samopouzdanje i sigurnost da bi oni bili pravi.

TEMPO: Nizozemski mediji su pitali kako je moguće da Šutalo igra sjajno za reprezentaciju, ali ne tako dobro u Ajaxu. Znači li to da reprezentacija ima posebno značenje?

To je ono o čemu ja stalno govorim. Ova reprezentacija ima fantastičnu priču, atmosferu, ambijent, rad, trening, sustav, to je sjajno. U tom sustavu dobro funkcioniraju svi koji su kvalitetni.

TEMPO: U napadu reprezentacija više nema klasičnog centarfora, „ubojicu“ koji u šesnaestercu pretvara prilike u zgoditak. Je li zbog toga reprezentacija nešto slabija u napadačkom dijelu?

Posljednjih godina mi igramo bez pravog napadača, uvijek je na terenu „lažna“ devetka. Mi nemamo klasičnog napadača poput Lewandowskog, Haalanda ili Morate, ali imamo igrače koji djeluju iz drugog plana, „lažne“ devetke, i to funkcionira. I to pokazuju rezultati. Da imamo takvog igrača igrali bismo drugačije, možda bismo bili bolji, a možda i lošiji. Mi smo se posložili prema profilu igrača kakve imamo. Ne možemo igrati na centaršuteve, a nemamo pravu devetku. U redu, imamo Petkovića, Budimira i Kramarića koji mogu igrati na toj poziciji. Slagat ćemo ih prema potrebi. Budimir je postigao 16 golova u španjolskoj ligi, što je jako dobro, i on zahtijeva puno centaršuteva, puno lopti sa strane. Petković sudjeluje više u igri, kao i Kramarić, iz drugog plana. Mi to kombiniramo i na kraju napravimo dobro.

Joško Gvardiol je za Dalića primjer mladog igrača čije je pogreške reprezentacija otrpjela, a sada je jedan od najboljih obrambenih igrača na svijetu. FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

TEMPO: Petković je u intervjuu za Tempo rekao da ga vi gurate naprijed, bliže golu, ali da njega povuče ta kreativnost, da se povuče prema centru kako bi suigračima kreirao šansu.

Ako je Petković napadač, ako je devetka, onda mora biti u završnici. Petković je sjajan igrač koji ima tu kvalitetu, što drugi centarfori ne rade jer znaju da nemaju tu kvalitetu. On ima kvalitetu da primi loptu, sačuva je i kreira. Ponekad voli dodati loptu, više nego zabiti gol. Reprezentacija je malo drugačija, u veznom redu imamo puno kvalitetnih igrača koji kreiraju i nema potrebe da se on vraća jer tada gubimo tog napadača. No ponekad, u tijeku igre, on se može povući i odigrati, jer ima tu kvalitetu. Da nema tu kvalitetu, ne bi to radio.

TEMPO: Prvu utakmicu Hrvatska igra 15. lipnja protiv Španjolske. Gdje vidite hrvatske šanse protiv Španjolske?

Mi smo igrali protiv Španjolske na Euru 2021. i u finalu Lige nacija i bili smo ravnopravni. Prije je bilo jako teško parirati Španjolskoj. U posjedu lopte oni su imali 70:30 i bilo im se jako teško suprotstaviti kada su igrali tika-taku. Na posljednjoj utakmici, u finalu Lige nacija, bili smo ravnopravni, posjed lopte bio je 50:50, to je bilo jako dobro. Trebat će se na takav način suprotstaviti Španjolskoj, tražiti igru, tražiti posjed, tražiti kvalitetne sheme prema naprijed. Ako se Španjolcima prepusti posjed i ako se samo braniš, onda se vrlo teško obraniti bez da se počini neka greška koju će oni kazniti jer imaju kvalitetu. Mi želimo na toj utakmici biti s njima ravnopravni, što smo pokazali i dokazali na Ligi nacija kao i na posljednjem Euru, kada smo izgubili 5:3. Tada smo, naročito u prvom poluvremenu, bili loši. Branili smo se, stajali loše u bloku. Poveli smo slučajnim golom, ali kada smo na kraju stisnuli rezultat je bio 3:3. U produžecima smo mi trebali pobijediti, Kramarić je imao zicer, nismo ga zabili, na kraju smo tu utakmicu izgubili. Mislim da imamo realne šanse i da ćemo se dobro pripremiti za njih.

‘FIFA mora shvatiti da Hrvatska radi sjajne stvari. Moraju nas staviti u svoje knjige kao primjer što i kako treba raditi. Lako je Brazilu s 200 milijuna ljudi’

TEMPO: Španjolski nogometni savez posljednjih je mjeseci obilježilo niz afera i smijenjen je predsjednik Luis Rubiales. Talijanski nogomet obilježile su afere klađenja reprezentativaca koji su kažnjeni. Kako gledate na rad Hrvatskog nogometnog saveza u usporedbi sa savezima protivnika na Euru?

Dokaz tog sjajnog funkcioniranja vidi se u rezultatima koje ostvarujemo posljednjih šest godina. Sjajno je kako funkcionira Savez, mi smo unutar Saveza i unutar reprezentacije jedna obitelj. Rezultati su plod svega toga. Ne komentiram druge saveze jer kada dođe utakmica ne igraju savezi, već igrači. Mislim da je za svaku pohvalu ono što Hrvatska radi, što i UEFA i FIFA moraju priznati. Hrvatska mora biti primjer svima, a ne da bude na dnu, na kraju. Pogotovo FIFA mora shvatiti da Hrvatska radi sjajne stvari i da nas moraju staviti za primjer. Lako je Brazilu s 200 milijuna stanovnika i velikim izborom igrača napraviti neku priču. Hrvatska ima 3,5 milijuna stanovnika i radi takve stvari. Oni nas moraju staviti kao primjer u svoje knjige, što i kako treba raditi. Hrvatski savez i hrvatska reprezentacija, kako radi, kako igra, kako stvara, kako nema afera.

TEMPO: Koliko ste vi, pred velika natjecanja, u stresu? Koliko kontrolirate sebe i takvu situaciju?

Tu su velika očekivanja, moj je zadatak da to smirim, da te tenzije u potpunosti maknem od igrača i da ne dopustim da se stvara pritisak na igrače. To ne želim i neću dopustiti. Uspjeh Hrvatske je to što se plasirala na Euro. Cilj je uvijek biti na velikom natjecanju. Sve što dalje napravimo je uspjeh. Nastojim da te tenzije, okolne udare, pritisak, maknem od igrača kako bih ih rasteretio. Oni su najbolji kad su rasterećeni. Pod stresom sam, teško mi je, ali se borim sa svime time. No ne dam da bilo što poremeti moj mir i mir naših igrača. Moj prag tolerancije je ogroman, trpim i rješavam te situacije onako kako mislim da je najbolje.


UVJETI PRENOŠENJA ČLANAKA: Svi članci objavljeni u izdanjima Nacional News Corporationa njegovo su vlasništvo. Nacional News Corporation dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka iz svojih izdanja u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka isključivo kao kratku vijest od najviše deset redaka (300 znakova) uz obavezno navođenje izvora. Nacional News Corporation tužit će prekršitelje pred sudom u Zagrebu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.