Zlatko Dalić: “Pričat ću s Lukom pa ćemo donijeti zajedničku odluku što i kako dalje”

Hrvatska nogometna reprezentacija vratila se u Rovinj nakon što je ispala s Europskog prvenstva, porazom nakon produžetaka od Španjolske.

Zlatko Dalić od 11 sati održava konferenciju za novinare.

“Izgubili smo u produžecima. Prvo poluvrijeme smo se previše umorili trčeći za loptom, nismo stajali u dobrom presingu. U drugom poluvremenu smo se vratili u igru poslije onog zaostatka od 3:1, došli do produžecima, stvorili dvije velike šanse koje nismo zabili. Tu bi se utakmica prelomila u našu korist, poslije toga smo izgubili snagu i energiju. Čestitke Španjolcima na prolasku, a mojim igračima na svemu što su pokazali u drugom poluvremenu”, rekao je na početku Dalić.

Upitan što čeka Hrvatsku, odgovorio je: “Hrvatska je i jučer pokazala da ima i snagu i kvalitetu i ono što je najvažnije, a to je karakter. Igrali smo protiv Španjolske koja je jedna od najboljih, tako da Hrvatska ne treba i ne smije strahovati za svoju budućnost”.

Novinari su ga pitali smatra li da je zakasnio s uvođenjem Mislava Oršića. “Rekao sam da smo u zadnjih 20 minuta ušli s tri igrača u zadnjem redu, vratili se u igru nakon pet napravljenih zamjena i došli do 3:3. Shvatili smo da Brekalo ne može tako kvalitetno igrati u obrani kad smo se vratili na igru s četvoricom i onda smo poslali Vrsaljka na zagrijavanje. Kad smo htjeli zamijeniti, onda nije došlo do prekida, čak mislim da je minutu-dvije Vrsaljko stajao kraj mene pokraj aut-linije i u tim trenucima smo dobili gol. Oršić je dobio prigodu, ušao je jer je napravio sve. Napravili smo zamjene, donijele su energiju i snagu, to nije bilo zakašnjelo znači”, rekao je.

Dodao je da kad se ne pobijedi – uvijek ima grešaka. “Mi smo napravili onako kako smo mogli i trebali. Cijeli tijek nam je davao s promjenama i načinom izmjene. O zamjeni za Perišića smo pričali o Rebiću, Oršiću i Brekalu. Očekivao sam eksploziju Rebića jer mu je to prirodna pozicija, da će donijeti prevagu. Na desnom beku je ostao Juranović koji je odigrao dobro protiv Škotske. S te strane je sve bilo dobro. Kad čovjek izgubi, uvijek se pita je li moglo ovako ili onako…”, rekao je.

Ponovio je da je cilj bio proći skupinu, i to su ostvarili. “Nismo se provukli nego smo bili drugi u grupi. Ali, to nije bio naš zadnji cilj jer ova reprezentacija vrijedi više i može više. Ždrijeb nas je naveo na Španjolsku i ispali smo u produžecima. Ispali su aktualni svjetski i europski prvaci, Nizozemci, danas će ispasti Engleska ili Njemačka. S obzirom na sve okolnosti, što smo sve prolazili, da nam Perišić otpane u zadnji čas, nije bilo ni Lovrena. Siguran sam da ova reprezentacija vrijedi više, može više i treba više. Ali, cilj je ostvaren. Ja sam i tužan i ponosan. Tužan zbog igrača koji su dali sve od sebe, tužan sam zbog ljudi koji su došli u Kopenhagen, potrošili svoje vrijeme i novac, trudili se i navijali. Ponosan sam na ovu sinergiju koja je bila na kraju utakmice, ostavili smo srce na terenu”, rekao je.

O greškama Ante Rebića i Joška Gvardiola je rekao: “To su bizarnosti, ne događaju se baš često i ne svakome. Protiv Malte i Cipra to možeš napraviti, ali protiv Španjolske ne možeš. To mijenjanje kopački sedam minuta do kraja poluvremena, Španjolci te kazne za sve. Ne znam uopće otkud je voda došla do Gvardiola na tom dijelu terena, ali to je odrastanje, zato smo ispali s Eura. Primili smo golove iz tih situacija koje su se pokazale kao ogromne greške”.

O svojoj poziciji kaže da je cilj ostvario. “Napravit ću svoju analizu i porazgovarati sa starijim igračima i s ljudima iz Saveza. Preda mnom je cilj, a to je plasman u Katar”, poručio je.

Barišić se ponovno ozlijedio, na treningu uoči Španjolske. “Nažalost, Barišić je propustio tri treninga zbog ozljede. To smo probali sanirati, Gvardiola smo stavili u Belgiji. Barišić je ušao protiv Škotske, a onda se prije Španjolske opet ozlijedio na treningu, veliki peh ima Borna, strašan je to dečko i igrač. Bit će sigurno sad neko vrijeme duže van terena”, rekao je Dalić i dodao:

“Gvardiolu sam rekao da sve što on pogriješi ja ću snositi odgovornost, on to mora proći da bi bio uzdanica reprezentacije u idućih 10-ak godina. Neke greške mu mogu oprostiti. Petković – Rebić situacija? Imao sam ideju jednu, ali kad sam tijekom priprema vidio stanje nekih igrača koje nije bilo kako treba (Lovren, Vlašić, Rebić, Barišić, Petković…), morao sam u hodu rješavati puno stvari. Tražio sam ono najbolje i najkvalitetnije. Do formacije 4-3-3 sam došao jer nitko ne bi mijenjao Modrića, Kovačića i Brozovića. Također, htio sam da u obrani ostanemo pokriveni, sve je to bilo silom prilika”.

Nakon Pašalićevog gola za 3:3 protiv Španjolske, kaže, bili su svi u euforiji. “Jer kad se onako vratiš, na toj pauzi smo govorili da smo mi sad u prednosti, mi imamo energiju, da ćemo se vratiti na četvoricu u fazi obrane jer više nije bilo potrebe za tako velikim rizikom. Bilo je to sjajno u prvih sedam-osam minuta, međutim energija je nestala kad smo primili taj četvrti gol. Budimir je imao šansu da zabijemo gol za 4:5, ali nismo uspjeli”, rekao je.

Na novinarsko pitanje u kakvom su stanju Rebić i Gvardiol odgovorio je: “Imali smo sad zajednički doručak. Ja sam se igračima obratio s par riječi, pozdravili smo se, oni idu na zasluženi odmor. Svi smo tužni i razočarani, htjeli smo i mogli smo i jesmo, vrijedimo više, ali rekao sam im da je ovo naša realnost trenutna. Uvijek ti se u životu vrati koliko si dao, a mislim da mi koji tu jesmo nismo uložili sve da Hrvatska prođe dalje”.

“Što se kvalifikacija tiče, već 1. rujna igramo s Rusijom. Porazgovarat ću ovih dana s Lukom pa ćemo donijeti zajedničku odluku što i kako dalje”, rekao je Dalić. O budućnosti Modrića, Lovrena, Badelja i Vide, kaže, još nisu razgovarali. “Treba prespavati i odmoriti se, vidjeti što i kako dalje. Bilo što da bude čekaju nas značajne utakmice, začas će to doći, mora se krenuti dalje”, rekao je.

Španjolski mediji izvijestili su o napetoj situaciji u svlačionici. “Nije bilo sukoba s Rebićem, Luka mu je skrenuo pažnju na to da je to bila greška s njegove strane. To je tako ispalo, mislio sam i ja da će to biti brzo i baš se potrefilo da smo primili gol u toj situaciji, pa se zato to promijenilo”, rekao je i dodao da bi sigurno promijenio neke stvari, ali o njima neće govoriti.

“Možda ovaj put nisam ostao dosljedan sebi, to bih promijenio, ali to neka ostane za mene osobno. Kad ne napraviš nešto što si očekivao, onda moraš mijenjati. Ovo mi je dobra škola, nisam reagirao dobro, ali neću govoriti javno”, rekao je.

Na pitanje je li trebao dati više prostora Oršiću, odgovorio je: “Pa rekao sam za Oršića da je on na poziciji gdje smo s najbolje pokriveni, tu je Perišić broj jedan i kad on igra onda je teško raditi promjene jer je bio naš najbolji igrač u grupnoj fazi. Oršić je dobio tih 30-ak minuta i pokazao da se na njega može računati. I Oršiću i Pašaliću i Budimiru se vratio pošten pristup, nisu možda imali dobru minutažu, ali su šutjeli i radili i to im se vratilo. Pokazali su da na njih treba više računati i dati im se više šanse”, rekao je.

Na kraju se zahvalio medijima. “‘Hvala svima na podršci i suradnji, nekad se ljutim ja, nekad se ljutite vi. To je normalno. Hvala i bok do sljedeće prigode”, zaključio je.

Komentiraj