Zlatka Matešu nakon reizbora za šefa HOO-a čekaju problemi s glavnim tajnikom Josipom Čopom

U Hrvatskom olimpijskom odboru kulminirala je netrpeljivost zbog načina na koji glavni tajnik Josip Čop vodi tu organizaciju, što je Mateša do sada tolerirao unatoč upozorenjima

Zlatko Mateša (71) u ponedjeljak je na sjednici Skupštine Hrvatskog olimpijskog odbora ponovno izabran za predsjednika te organizacije, glasovima svih 130 članova i bez ijednog suzdržanog ili glasa protiv. Na njegov prijedlog također su jednoglasno za potpredsjednike izabrani Željko Jerkov, Damir Martin, Sanda Čorak i Morana Paliković Gruden, a u Vijeće HOO-a, između ostalog, imenovani su Kolinda Grabar Kitarović, Dragan Primorac i još desetak predstavnika drugih sportova. Mateša, bivši hrvatski premijer, tek je treći predsjednik te organizacije – nakon Antuna Vrdoljaka i Zdravka Hebela. Na dužnosti je još od 2002. godine i obnašat će je najmanje do 2024. godine.

Mateša u HOO-u figurira kao predsjednik, no ključan utjecaj ima dugogodišnji glavni tajnik Josip Čop, koji je ondje uhljebio niz sebi bliskih ljudi i dao im velike koeficijente i dobre plaće. No najveći je problem u tome što je na mjesto koordinatorice za programe i projekte Europske unije, koja bi trebala osiguravati novac iz europskih projekata za hrvatske sportaše, doveo osobu koja više godišnje potroši na svoja putovanja no što uspijeva dobiti iz europskih fondova – s tim da u prosjeku godišnje putuje više čak i od predsjednika HOO-a Mateše. Nacional je već ranije objavio tekst u kojemu se otkriva da je u 2018. godini HOO iz europskih fondova povukao mizernih 89 tisuća kuna, a godinu dana kasnije manje od 200 tisuća kuna, dok je, primjerice, Slovenskom olimpijskom odboru iz godine u godinu uplaćivan iznos od dva milijuna eura naviše. O nizu otkrića Nacionala tada je na svojoj sjednici raspravljao Nadzorni odbor HOO-a, koji je pozvao glavnog tajnika Josipa Čopa da se očituje o tome, ali i o drugim ozbiljnim optužbama koje se pojavljuju u anonimnim predstavkama, koje Nacional također posjeduje. Čop je tada ponovno pokušavao objasniti da je Hrvatski olimpijski odbor partner u nizu vrlo vrijednih europskih projekata – premda novac od njih najčešće uglavnom odlazi na račune nositelja i vrlo malo toga doista iskoristi HOO. Glavni tajnik također je pred Nadzornim odborom preuzeo odgovornost za više, u najmanju ruku, dvojbenih zapošljavanja, među ostalim i novog informatičara u dobi od 60 godina te nove voditeljice Odjela financija i računovodstva Slavice Pulek. Hrvatski olimpijski odbor, naime, nema obvezu raspisivanja javnih natječaja i o svemu zapravo odlučuje isključivo glavni tajnik.

Slavica Pulek u HOO-u je zaposlena u ožujku prošle godine. Suvlasnica je tvrtke Aikon-Tehnik d.o.o., kojoj je Sportska televizija ostala dužna 110 tisuća kuna, da bi dug naknadno podmirio upravo HOO. O toj temi vodila se žustra rasprava na sjednici Nadzornog odbora, gdje su neki članovi prigovarali jer HOO plaća tuđe dugove, bez ikakva ugovora kojim bi se to opravdalo. „Tvrtka Aikon Tehnik d.o.o. angažirana je u svrhu izrade dokumentacije za potencijalnog strateškog partnera HOO-a i na temelju ugovora isplaćena joj je naknada za uredno obavljen posao. Gospođa Pulek nije bila angažirana u tom poslu jer je tada radila u državnoj administraciji“, tvrde danas u HOO-u, odgovarajući na pitanja Nacionala. Objašnjavaju i spornu transakciju 190 tisuća kuna prema tvrtki Sport Markt:

„Navedena agencija nominirana je od kineskih tvrtki 361 i Erke, sponzora sportske opreme hrvatskih olimpijaca, na temelju ugovora s HOO-om u dvama olimpijskim ciklusima, za reguliranje međusobnih odnosa i provedbu potpisanih obveza. Budući da se 2015. godine dogodio zastoj u isporuci sportske opreme, HOO je bio prinuđen kupiti opremu za svoje sportaše na domaćem tržištu. Agencija Sport Markt ponudila se posredovati u rješavanju spora, kako se ne bi tražio pravorijek na Međunarodnom arbitražnom sudu u Lausanni. Njezin angažman rezultirao je iznimno zadovoljavajućim financijskim učinkom za HOO. Iznos u kojem je naplaćena usluga ni na koji način nije oštetio HOO“, tvrde u ovoj organizaciji. Ipak, golema boljka HOO-a i dalje je mizerna iskorištenost europskih fondova, o čemu se ovih dana raspravljalo na sastanku u širem sastavu u Ministarstvu turizma i sporta. Ministrica Nikolina Brnjac ondje je tražila konkretne brojke i pokazala veliko nezadovoljstvo viđenim. U HOO-u se i dalje pravdaju da „kao vodeći partner ili partnerska organizacija sudjeluju u projektima ukupne vrijednosti 4,7 milijuna eura ili 31,5 milijuna kuna“, no zapravo odbijaju pokazati jasno strukturirane financijske pokazatelje.

HOO je u fazi programiranja za razdoblje 2014. – 2020. predlagao Vladi RH i resornom ministarstvu da omogući financiranja sporta iz EU fondova po uzoru na Sloveniju i Poljsku, ali prijedlozi, nažalost, nisu bili prihvaćeni. Ni u Nacionalnom strateškom referentnom okviru (NSRO) za 2013. ni u Sporazumu o partnerstvu i operativnim programima za 2014. – 2020., izrađenom na temelju NSRO-a iz 2013., nije bilo predviđeno ulaganje u sport iz europskih fondova. Tek posljednjih godina Vlada RH je pronašla način da se sport financira iz Europskog socijalnog fonda (ESF). Omogući li Vlada RH korištenje fondova u području sporta, i HOO će na temelju toga moći napraviti iskorak. HOO intenzivno surađuje s tijelima državne uprave u procesu strateškog planiranja za predstojeće razdoblje“, tvrde u odgovorima za Nacional. Žestoko odbacuju tvrdnje da je glavni tajnik Josip Čop ondje zaposlio više sebi bliskih osoba – od djece prijatelja s nogometa, djece njemu bliskih već zaposlenih djelatnika do vjenčanih kumova njegovih prijatelja i slično. Tvrde da je Sportska inspekcija u svibnju ove godine provjeravala optužbe o spornim zapošljavanjima i troškovima po poslovnim karticama nekih zaposlenika te da nije pronašla nepravilnosti, dok optužbe na račun Čopa nazivaju „proizvoljnim insinuacijama“.

Mandat glavnog tajnika, jedine osobe koja se u HOO-u zapošljava putem javnog natječaja, istječe 2021. godine. On je nekim suradnicima već najavio da će se ponovno natjecati, no evidentno je da njegova samovolja i svevlast nailaze na sve intenzivnije negodovanje i otpor.

Komentiraj