ZLATAN MIJO JELIĆ: “Ponosam sam što ću od Milanovića primiti odlikovanje”

Ponosam sam što ću primiti odlikovanje od predsjednika Republike Zorana Milanovića, kao zapovjednik Specijalna policija MUP-a Hrvatske republike Herceg Bosne, izjavio je danas za N1 general HVO-a Zlatan Mijo Jelić, kojega je Tužiteljstvo BiH optužilo za ratne zločine nad Bošnjacima 1993. u Mostaru.

Milanović će u Kninu uručiti odličje generalu optuženom za ratne zločine u Mostaru

“Točno je da je Tužiteljstvo BiH protiv mene podiglo optužnicu. Ja sam se uredno odazvao na poziv koji je Tužiteljstvo BiH putem pravne pomoći uputilo u Zagreb tužiteljstvu Republike Hrvatske da budem ispitan kao osumnjičenik i to sam učinio početkom 2015. godine. Poziv u Sarajevo nisam dobio, nego u Zagreb. Uredno sam se odazvao, nisam osuđen, niti imam bilo kakvu presudu”, rekao je Jelić.

Tvrdi da nije pobjegao u Hrvatsku, kamo je iz BiH došao 2015, baš u vrijeme podnošenja optužnice. Tvrdi da od 2000. ili 2001. nije državljanin BiH, nego samo Hrvatske. “Onog trena kada je BiH potvrdila optužnicu protiv mene, istog momenta sam preko svog odvjetnika tražio da se ta optužnica prebaci u Zagreb, gdje živim, gdje sam prijavljen i gdje sam se spreman suočiti s optužnicom, jer ne bježim od bilo kakvih optužnica. Osjećam se nevin, jer su sve laži i krivotvorenje”, kaže Jelić.

Tvrdi da se zapovjednici postrojbi u BiH kojima se stavljaju na teret djela u ratu u BiH “sklanjaju iz BiH jer nemaju ravnopravan status s ostalima”. Dodaje da je “od početka vođenja procesa protiv njega bilo nešto sumnjivo”. “U sedam radnih dana, optužnica od 6.720 stranica je zaprimjena, proučena, pročitana i potvrđena, što je presedan koji su to mozgovi i umovi da u sedam radnih dana toliko opširnu optužnicu mogu zaprimiti, proučiti i potvrditi”.

Tvrdi i da se “u BiH sudi po dva zakona”. “Hrvatima i Srbima se sudi po zakonu koji je donesen 2003. godine, a potvrđen 2005. Muslimanima se sudi po zakonu iz bivše SFRJ. Osnovni postulat prava, što je potvrdio i Međunarodni sud za ljudska prava u Strazburu, da se svakom optuženiku ili osumnjičeniku mora suditi po zakonu koji je vrijedio kada je navodno djelo počinjeno, ali u BiH se jednima sudi po jednom zakonu, a drugima po nekom retroaktivnom zakonu”, smatra Jelić, koji negativne reakcije iz BiH na Milanovićevu najavu odlikovanja postrojbi HVO-a smatra “politikantskima”.

Džaferović: “Odlikovati Jelića bilo bi ponižavanje BiH, Milanović je za to odgovoran”

Komentiraj